Liefdeslessen voor de provincie Zeeland

Liefdeslessen voor de provincie Zeeland
Liefdeslessen voor de provincie Zeeland © Omroep Zeeland
Politiek verslaggever Ferdinand Koppejan
Politiek verslaggever Ferdinand Koppejan © Omroep Zeeland
DEN HAAG - Wanhopig
Met mijn 36 jaar kan ik terugkijken op successen in de liefde. Maar ik kan ook meepraten over teleurstellingen. Aan het lijntje houden en gehouden worden, mensen netjes (en minder netjes) afschepen en blauwtjes lopen, ik weet er alles van. En met die kennis en ervaring in het achterhoofd kijk ik naar de manier waarop Zeeland Den Haag deze dagen probeert het hof te maken. Zeeland haalt alles uit de kast, maar van het aantal blauwtjes dat de provincie inmiddels heeft gelopen, zou je wanhopig worden. Als het om echte liefde zou gaan.

Nee, nee, nee
Nee, nee, nee. Dat is het standaardantwoord uit Den Haag als Zeeland om hulp vraagt. Een verzoek aan het ministerie van Infrastructuur om vijf miljoen euro mee te betalen aan de Sloeweg? Het antwoord is nee. Als politiek zwaargewicht Jan Peter Balkenende wordt ingehuurd om aan te tonen dat Zeeland echt steun uit Den Haag nodig heeft om de economie een duwtje in de rug te geven? Het antwoord is nee.

Om gek van te worden
Help ons dan tenminste met een oplossing voor de verliesgevende kerncentrale! Het antwoord is nee. Nou… vooruit dan… het kabinet doet nog eens een eigen onderzoek naar de situatie in Zeeland. Maar iedereen weet dat als Den Haag besluit een onderzoek in te stellen naar een probleem, dat het meestal een manier is om tijd te rekken om alsnog nee te zeggen. En zelfs nu Zeeland gastheer is van het Prinsjesfestival in Den Haag en – op eigen kosten nota bene- een hoogaars in de Hofvijver wilde leggen, was het antwoord…u raadt het al. Het is om gek van te worden!

Liefde gaat door de maag
Met het Prinsjesfestival begint Zeeland een nieuw charmeoffensief richting Den Haag. Den Haag wordt, waar kan, Zeeuws versierd. Het grootste perscentrum van ons land Nieuwspoort, u weet wel, waar premier Rutte zijn wekelijkse persconferentie houdt, wordt ingericht als Zeeuwse ambassade. En omdat liefde door de maag gaat, komt er bij restaurants rond het Binnenhof zelfs een Zeelandmenu op de kaart.

Instructies voor bepleiten Zeeuwse zaak

En alle leden van Provinciale Staten die van plan zijn om af te reizen naar een van de vele lobby-bijeenkomsten tijdens het Prinsjesfestival, hebben een mail gekregen met instructies hoe ze de Zeeuwse zaak voor het voetlicht moeten brengen. Hoe zou Den Haag naar Zeeland kijken? Ja…als dat provincietje waar ze vroeger zo’n leuke strandvakantie hebben gehad. En oh ja…het is echt een héél mooi gebied. Maar geld voor de Zeeuwse economie? Dat is niet nodig toch? Cijfers tonen aan dat Zeeland zo’n beetje de laagste werkloosheid heeft van Europa. Ja duh…wie hier geen werk vindt vertrekt, net als de meeste jongeren.

Hard to get
Of speelt Den Haag hard to get? Speelt het kabinet het mooie meisje dat graag wil dat Zeeland zijn best doet voor haar? Als dat zo is, dan zou het Prinsjesfestival best kunnen helpen. Maar óf het echt zo is….ik betwijfel het. Zeker nu er in maart verkiezingen aankomen, zullen ze in Den Haag vooral daarmee bezig zijn. En al zou Zeeland zich als het hemelse paradijs presenteren, dan nog wonen hier maar 380.000 mensen. Dat is 2,2 procent – ik herhaal: 2,2 procent, van de Nederlandse bevolking. Dat we niet meetellen, zullen ze in Den Haag nooit zeggen. Maar dat er andere prioriteiten zijn, dat lijkt me duidelijk.

Tot over de oren
Maar toch, net zoals ik altijd doe als ik tot over mijn oren toe verliefd ben, zal Zeeland zich deze week van zijn beste kant laten zien op het Prinsjesfestival. En soms, maar dat gebeurt altijd alleen bij anderen - is mijn ervaring - dan werkt zo’n versiertactiek. De aanhouder wint. En als iemand zo lang zo zijn best voor je doet…dat wil dat nog weleens een hart doen smelten. Maar ik vrees dat Zeeland straks toch het deksel op de neus krijgt. En dan zullen ze, net als ik dat altijd doe na alweer een teleurstelling in de liefde, de rug moeten rechten en zonder wrok en boosheid weer verder gaan met worstelen en ontzwemmen. Luctor et emergo!
Ferdinand Koppejan