Geel en giftig: 7 weetjes over jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid in de Vroonpolder tussen Renesse en Haamstede
Jacobskruiskruid in de Vroonpolder tussen Renesse en Haamstede © Adri Padmos | Verzeeuwigd
OOST-SOUBURG - Foto: Adri Padmos

1. Giftig

Alle delen van de plant zijn giftig voor mensen en de meeste zoogdieren. In de bloemen komt twee keer zoveel gif voor als in de bladeren. Bij het eten van de plant wordt de lever aangetast. Voor vergiftiging door jacobskruiskruid is geen geneesmiddel. Dieren worden meestal pas na maanden of jaren ziek, omdat het gif zich langzaam in de lever ophoopt.
2. Belangrijk voor insectensoorten
Hoewel jacobskruiskruid giftig is voor veel dieren, is het belangrijk voor bestuivende insectensoorten. Bijen, vlinders en zweefvliegen komen op het jacobskruiskruid af vanwege de nectar en het stuifmeel. 
Vlinder op Jacobkruiskruid
Vlinder op Jacobkruiskruid © Luud Persijn | Verzeeuwigd
Foto: Luud Persijn

3. Zebrarups

Bovendien is het jakobskruiskruid de belangrijkste voeding voor de zebrarups, die niet gevoelig is voor het gif. De zebrarups is de larve van de sint-jacobsvlinder. De zebrarups geeft het gif door aan de vlinder, die daardoor oneetbaar is geworden.
Zebrarups in Middelburg
Zebrarups in Middelburg © Kevin Troy | Verzeeuwigd
Foto: Kevin Troy

4. Zaadpluisjes

De zaden van de plant verspreiden zich via zaadpluisjes. De meeste zaden vallen binnen vijf meter naast plant. Zo'n 40% van de zaden komt binnen vijftig meter van de moederplant terecht. De zaden zitten ook in zandtransporten voor bouwterreinen of nieuwe wegen en in bloemenmengsels. 
Zaden van het jacobskruiskruid
Zaden van het jacobskruiskruid © Wikipedia

5. Paarden

In principe eten paarden en ander vee de plant niet door zijn bittere smaak en geur. De geur en smaak verdwijnen wanneer het kruid gedroogd is. Dat gedroogde jacobskruiskruid kan in hooi terechtkomen. Als paarden daar veel van eten, kunnen ze erg ziek worden, soms met de dood tot gevolg. 
© OZ

6. Bestrijden

Natuurorganisaties zijn niet verplicht om de plant te bestrijden als die vlakbij een landbouwperceel staat. In Zeeland gebeurt dit wel bij de akkerdistel en de akkermelkdistel.
Akkerdistel
Akkerdistel © Verzeeuwigd | Adri Joosse
Akkerdistel, foto: Adri Joosse

7. Maaien helpt niet

De plant maaien om hem uit te roeien helpt niet. Het jacobskruiskruid komt dan juist sterker terug. Het is beter om de plant met de hand te verwijderen en te zorgen dat er geen open plekken in de wei komen. Hoe dichter het gras groeit, hoe minder snel de plant zich nestelt.
Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid © Adri Joosse | Verzeeuwigd
Foto: Adri Joosse