Omoda is 'Zeeuws familiebedrijf van het jaar' (video)

Omoda is 'Zeeuws familiebedrijf van het jaar' (video)
Omoda is 'Zeeuws familiebedrijf van het jaar' (video) © oz
Uitreiking familiebedrijf

Schoenlepel

VLISSINGEN - In 1961 opende vader Lourus Jan Verton samen met zijn vrouw Mina de eerste schoenenwinkel ‘Verton Schoenen’ in Zierikzee. Daar staat nu ook het hoofdkantoor. Omoda wordt tegenwoordig geleid door de broers Wilhelm en Lourus Verton. De prijs is een grote eer. Loures Verton: "Ze zeggen wel eens: met je familie hoeft het niet altijd leuk te wezen maar in ons geval is hebben we als jong kind de schoenlepel in de hand gekregen en zijn we het bedrijf wat we nu zijn. We zijn ook echt één familie als werknemers". 

Zware klus

De jury, die bestond uit juryvoorzitter Pieter Paree, tevens winnaar van vorig jaar, geduputeerde Jo-Annes de Bat en hoogleraar familiebedrijven Roberto Flören, had een zware klus om de winnaar te kiezen. Naast Omoda waren transportbedrijf Wielemaker en Hanse Staalbouw genomineerd. Pieter Paree: "Het zijn alle drie prachtige bedrijven maar Omoda is net wat vernieuwender en innovatiever dan de andere twee. Ze tonen ook wat meer lef en en zijn een voorloper op het gebied van online verkoop."
© oz
Inspiratie
De verkiezing ‘Familiebedrijf van het jaar’ wordt georganiseerd door Zeeland Business, accountantskantoor Baker Tilly Berk, de Rabobank en de organisatie van Film by the Sea. De jury kijkt vooral naar innovatie, de gemaakte groei vanaf de start, veerkracht, manier van werken, historie en de economische waarde voor Zeeland. Op deze manier kan in principe ieder Zeeuws familiebedrijf aanspraak maken op deze award. Tim van de Berg van Zeeland Business: "Het is dus niet zo dat Omoda nu het beste of grootste Zeeuwse familiebedrijf is. De prijs moet ook een inspiratie zijn voor andere Zeeuwse familiebedrijven".  
Eerdere winnaars
Het is de derde keer dat de verkiezing gehouden wordt. In 2014 ging de award naar bouwbedrijf Fraanje en vorig jaar won Paree B.V. de prijs.