Huisarts wordt manager ziekenhuis ADRZ

Huisarts wordt manager ziekenhuis ADRZ
Huisarts wordt manager ziekenhuis ADRZ © OZ
© OZ
OOST-SOUBURG - Weggelachen
"In de jaren tachtig stelde ik als jonge huisarts al eens voor dat huisartsen en medisch specialisten in elkaars besturen zouden moeten zitten. Ik werd weggelachen als jong broekie", zegt Jan Bergen. Nu is die samenwerking tussen ziekenhuis en huisartsen vanzelfsprekend. Jan Bergen wil die verder verbeteren. "Het gaat om goede afspraken hoe we samenwerken rondom de patiënt." Hij heeft al ideeën, maar wil daar niet over uit wijden. "Ik heb al een to-do lijstje."

Meer zorg door huisartsen

De zorg voor chronische patiënten wordt steeds vaker door huisartsen gedaan. Waar mensen vroeger met diabetes, chronische hartklachten en bijvoorbeeld schildklierproblemen voor controle naar het ziekenhuis gingen, gaan zij nu naar de huisarts. Daar komt is de chronische kankerzorg en lichte psychiatrische zorg onlangs bijgekomen. Huisartsen werken nauw met de medisch specialisten van het ziekenhuis samen.
Zelfde patiënten
Jan Bergen blijft werkzaam als huisarts te Oost-Souburg. Twee dagen in de week wil hij als manager Chronisch Zorg de samenwerking tussen ziekenhuis en huisartsen versterken. "De sector Chronische Zorg gaat over iets waar wij als huisartsen direct mee te maken hebben, een steeds ouder wordende populatie, en waar we allemaal van elkaar kunnen leren", zegt Bergen. Directeur Claudia Brandenburg is blij met de komst van Jan Bergen: "Zeker gezien onze gezamenlijke patiëntengroepen".