Borsele: azc 's-Gravenpolder is van de baan

Borsele: azc 's-Gravenpolder is van de baan
Borsele: azc 's-Gravenpolder is van de baan © OZ
Protest tegen komst azc in gemeente Borsele
Protest tegen komst azc in gemeente Borsele © OZ

Minder vraag

HEINKENSZAND - Het asielzoekerscentrum moest komen op het terrein tussen de Polderweg en de Bernhardweg, maar omdat er steeds minder vluchtelingen moeten worden opgevangen en er landelijk dus steeds minder vraag is naar opvang, ziet Borsele af van de plannen. De omwonenden zijn daarover per brief geïnformeerd. Eerder werd al bekend dat ook de komst van een azc bij de sporthal Baskenburg in Vlissingen onzeker is. 

Protest

De plannen voor een azc in 's-Gravenpolder zorgden voor protest en ongeregeldheden. Auto's van sommige bestuurders en raadsleden werden van bekogeld met eieren. Sommige lokale politici werden per mail bedreigd en op borden voor alles en nog wat uitgemaakt. Het zorgde er eerder al voor dat het besluit over het azc werd uitgesteld. 

Plannen

In de plannen zouden over een jaar de eerste van de 300 asielzoekers naar 's-Gravenpolder komen. Daarna was het mogelijk om de opvang uit te breiden naar maximaal 500 vluchtelingen. Die zouden daar worden opgevangen voor een periode van vijf jaar. 
AZC NEE 's-Gravenpolder
AZC NEE 's-Gravenpolder © OZ
Meningen
​De komst van het azc verdeelde de meningen in het dorp. Naast acties tegen de komst van het azc, waaronder het neerleggen van varkenskoppen op de plek waar het azc zou komen, waren er ook demonstraties voor de komst van de vluchtelingenopvang.

​Lees ook:
​- ​Demonstratie door voorstanders azc 's-Gravenpolder
​- ​Waarom toch die varkenskoppen?
​- Varkenskoppen in veld azc 's-Gravenpolder