Provincie bestrijdt gladheid bij dertig graden

Provincie bestrijdt gladheid bij dertig graden
Provincie bestrijdt gladheid bij dertig graden © OZ
© Omroep Zeeland foto: Jaco Verburg

Uniek

MIDDELBURG - Voortaan kopen de Zeeuwse wegbeheerders samen hun strooizout en voeren ze samen de gladheidsbestrijding in. De provincie, Rijkswaterstaat, het waterschap en bijna alle Zeeuwse gemeenten maken volgende week details van de samenwerking bekend. Maar ze spreken nu al over een unieke samenwerking voor Nederland. Voor het eerst zijn strooiroutes opgesteld over wegen van verschillende wegbeheerders, zodat de weggebruiker geen verschil meer merkt in de manier waarop wordt gestrooid.
Trots
De Zeeuwse wegbeheerders zijn trots op de in hun eigen ogen unieke bijeenkomst. Tot nu toe hadden wegbeheerders hun eigen materieel en hun eigen personeel in dienst voor gladheidsbestrijding. Doel was om de eigen wegen zo veilig mogelijk te houden. Nu hebben ze afspraken gemaakt waarbij het belang van de weggebruiker voorop staat.

Schamen

Toch is het de vraag of schaamte niet meer op zijn plaats is dan trots, want hadden deze afspraken niet al veel eerder gemaakt moeten worden? Gedeputeerde Harry van der Maas: "Ik schaam me niet en ben juist blij met dit belangrijke moment. Het heeft lang geduurd, maar wij zijn wel de eerste regio in het land die de gladheidsbestrijding op deze manier gaan aanpakken. Laat de rest nu maar volgen."
Hitte
Tijdens de wekelijkse vergadering heeft het dagelijks provinciebestuur vandaag ingestemd met de samenwerking. Het agendapunt zorgde wel voor hilariteit in het provinciehuis. Gedeputeerde Van der Maas, die voor één keer zijn colbert had thuis gelaten: "Het is wel een aparte gewaarwording om op zo'n warme dag over gladheidsbestrijding te praten. Aan de andere kant: Je moet het dak repareren als de zon schijnt."

Details

Volgende week presenteren de Zeeuwse wegbeheerders de details van hun samenwerking bij gladheidsbestrijding.
Luister hier naar een interview met gedeputeerde Harry van der Maas:
ITEM gladheidsbestrijding zomer