Betere medische zorg nodig op Noordzee

Betere medische zorg nodig op Noordzee
Betere medische zorg nodig op Noordzee © oz
© Mario Rentmeester

Duikongeluk

MIDDELBURG - Met de brief sluit de provincie aan bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die eerder dit jaar na een duikongeluk ook al concludeerde dat de medische zorg op de Noordzee beter moet. Bij dat ongeluk in 2015 werd een duikster onwel en overleed later in een ziekenhuis in Antwerpen. De Onderzoeksraad concludeerde na dat ongeluk dat het slachtoffer niet de best mogelijke medische zorg heeft gekregen. Ook bleek uit het onderzoek dat er vaker problemen zijn met de spoedeisende hulp op zee.

Knelpunten

In de brief dringt de provincie er bij minister Schippers op aan dat de zorg op de Noordzee beter moet. Zeeland biedt daarbij aan de ervaring aan de Zeeuwse kust met calamiteiten te delen met andere regio's. Toch zijn er ook in onze provincie knelpunten bij de medische zorg op zee, zegt gedeputeerde Ben De Reu.

Zeeziek

Schepen van de kustwacht en reddingsboten hebben volgens hem niet standaard een dokter of medische hulp aan boord. Bij calamiteiten wordt nu vaak een beroep gedaan op ambulancemedewerkers. De Reu: "Maar die zijn daar niet voor opgeleid, worden zeeziek of durven simpelweg niet het water op bij een windkracht zeven of acht. Het gevolg is dat er dan geen medische hulp mee gaat."

Ad hoc

De provincie vindt dat de hulpverlening op zee nu nog te veel ad hoc gebeurt. In de brief schrijft het dagelijks provinciebestuur dat de zorg structureel goed geregeld moet worden.
Luister hier naar een interview met gedeputeerde Ben de Reu:
ITEM Medische zorg Noordzee