Aardappeltelers snakken naar regen (video)

Aardappeltelers snakken naar regen (video)
Aardappeltelers snakken naar regen (video) © OZ
Aardappeltelers droogte

Kleiner dan normaal

RITTHEM - Aardappelteler Willem Wisse in Ritthem zegt dat door de droogte zijn frietaardappels kleiner zijn dan normaal, slechts zo'n 3 centimeter. Maar in de wat nattere gedeelten van zijn weiland valt de grootte nog wel mee. "Van mij mag het eind van de week wel gaan regenen, maar ook weer niet te hard, want dan krijg je de aardappels weer niet uit de grond".
Gunstig voor Zeeuwse boeren 
In Zeeland is in mei en juni lang niet zoveel regen gevallen als in Limburg en Brabant waar de oogst zal tegenvallen. En dat zou, volgens de ZLTO, wel eens gunstig kunnen zijn voor de prijs van de aardappelen in Zeeland.

Oogst opgeschoven

"Onze indruk is dat de oogst van aardappelen vanwege het droge weer nog even opgeschoven wordt. Waar het kan, beregenen boeren de velden om te kunnen oogsten. Over kwaliteit en kwantiteit kunnen wij niets zeggen." zegt Maarten Leseman van de ZLTO (Zeeuwse Land- en Tuinbouw Organisatie).
Aardappelveld
Aardappelveld © OZ

Geen grote oogst

Een nat voorjaar en een warme nazomer: dat is slecht nieuws voor veel aardappelboeren in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Afgaand op proefrooiingen is dit jaar geen sprake van een grote oogst, meldt de Vereniging Telers Akkerbouw (VTA). Voor een groot aantal boerenbedrijven dreigt als gevolg van de weersextremen zelfs einde oefening. De prijzen voor aardappelen liggen volgens VTA nu al 30 tot 40 procent boven het ''normale" niveau .

Consument zal weinig merken

Volgens de vereniging zal maar een klein groepje telers profiteren van die hoge prijzen. Veel boeren telen op contractbasis, waarmee aardappelen op voorhand voor een vaste prijs worden verkocht. Doordat oogsten veel lager uitvallen kunnen boeren vaak minder leveren dan afgesproken. Waar de oogst in Noordwest-Europa fors lager zal uitvallen, is er in Oost-Europa overigens wel sprake van een goed aardappeljaar. Daarmee blijft de Europese aardappeloogst op niveau en zal de consument waarschijnlijk niet veel merken van de slechte oogst, meent de VTA.