Afrika, Nieuw-Zeeland, de Alpen en .. Axel (video)

Afrika, Nieuw-Zeeland, de Alpen en .. Axel (video)
Afrika, Nieuw-Zeeland, de Alpen en .. Axel (video) © OZ
EZAC 50 jaar

Zweefvliegkamp

AXEL - Het begon allemaal in 1985. De NJHC, de Nederlandse Jeugdherberg Centrale, organiseerde toen zweefvliegkampen. De toen 27-jarige Evert Fekkes kwam zo bij EZAC terecht, de Eerste Zeeuws-Vlaamse Aëro Club. Axel kende Evert al, omdat hij daar van zijn 9de tot zijn 18de levensjaar had gewoond. Tijdens het kamp leerde Fekkes zijn vrouw kennen en misschien minstens zo belangrijk: hij raakte verslingerd aan de zweefvliegsport.
Zweefvliegtuig van EZAC
Zweefvliegtuig van EZAC © OZ

Stilte

The rest is history, zoals ze zeggen en inmiddels heeft Evert Fekkes - letterlijk - de hele wereld overgevlogen: Afrika, Nieuw-Zeeland, de Alpen... Overal waar een goede thermiek is te vinden vliegt Fekkes rond. De passie voor zo'n hobby omschrijft hij zo: "Het is een combinatie. Het vliegen zelf is fantastisch. Het zicht over het land... Je zit in de stilte. Aan de andere kant is het 't samenwerken met de lui in de club. De gezelligheid, het eerste biertje na een vlucht. En de avond, met elkaar ouwehoeren..."

Groei

Veel zweefvliegclubs krimpen, maar EZAC groeit. De club is een goede mix van leden die overal vandaan komen en opvallend veel jongeren uit de regio. Fekkes: "Je moet oppassen dat je geen bolwerk wordt van grijze ouwe mannetjes. Dan doen we bijvoorbeeld door jongeren te werven via Facebook." Ook heeft EZAC een lager tarief voor jongeren. Björn Visser is een exponent van die jonge garde. Hij is 16 jaar en vindt zweefvliegen fantastisch: "Het is mooi om de wereld vanaf boven te zien."
EZAC jongere