Burgemeester van Gent: samen staan we sterk

Burgemeester van Gent: samen staan we sterk
Burgemeester van Gent: samen staan we sterk
De burgemeester van Gent, Daniel Termont
De burgemeester van Gent, Daniel Termont © OZ
ITEM Grensoverschrijdende arbeid 1

Bourgondischer

OOST-SOUBURG/DEN HAAG - Termont had de lachers op zijn hand toen hij verklaarde dat voor een nauwere samenwerking de Nederlanders dan wel wat Bourgondischer moeten worden. Al gaat het volgens hem de goede kant op. "Vroeger kreeg ik in Nederland alleen maar een broodje kaas en een glaasje karnemelk. Maar vandaag zag ik dat ik er ook al koffie en een glaasje jus d'orange bij kreeg", grapte de burgemeester van Gent.
Havens
De burgemeester van Gent is een groot voorstander van een nauwere samenwerking tussen Zeeland en Gent, vooral op havengebied. "Los van elkaar zijn we kleine havens, samen zijn we de zevende van Europa."
Schip vol containers in de haven
Schip vol containers in de haven © OZ
Regels en wetten
Termont sprak tijdens het symposium over grensoverschrijdende arbeid, dat werd gehouden als onderdeel van het Zeeuwse Prinsjesfestival in Den Haag. Want nog steeds zijn er veel regels en wetten die het werken over de grens moeilijk maken.

Glastuinbouw

Hij gaf als voorbeeld dat er voor de groeiende glastuinbouw in Zeeuws-Vlaanderen de komende tijd weer honderden vacatures zullen zijn. "Wij zitten in Gent met 15.000 werklozen, terwijl we op een kwartiertje afstand van elkaar zitten. Daar moet toch een oplossing voor te vinden zijn."
Belastingen
Nu deinzen veel werkgevers maar vooral ook werknemers in Vlaanderen en Zeeland ervoor terug om aan de andere kant van de grens te gaan werken. Diploma's worden over en weer niet altijd erkend, en ook ziektekostenverzekeringen en belastingen zorgen voor hoofdbrekens. Zo moeten grensarbeiders aan beide kanten van de grens belastingaangifte doen.

Gastheer

Dit jaar is Zeeland de gastheer van het Prinsjesfestival in Den Haag. De komende dagen zijn er rond het binnenhof tal van Zeeuwse activiteiten. Zo is er een Waterdunenontbijt, een oesterparty en serveren restaurants rond het Binnenhof de komende dagen een Zeeland Menu.