Zeeland hoopt op 25 miljoen voor tweede universiteit

Studenten voor het Common House Elliott tijdens de kennismakingsperiode van de UCR
Studenten voor het Common House Elliott tijdens de kennismakingsperiode van de UCR © OZ

Prinsjesfestival

DEN HAAG - Rond Prinsjesdag is een meerdaags festival waarop een van de provincies zich aan Den Haag presenteert. Dit jaar is dat Zeeland, die in Den Haag de aandacht probeert te vestigen op Zeeuwse kwesties als de bouw van een nieuwe marinierskazerne, grensoverschrijdende arbeid en onderwijs.

Campus Zeeland

Zeeland wil zichzelf profileren als een provincie met excellent onderwijs, om zich te onderscheiden van andere regio's. Voor het uitbouwen van het onderwijs in Zeeland is een plan geschreven; Campus Zeeland, waarvoor 80 miljoen euro nodig is.
© Omroep Zeeland

Tweede universiteit

Paradepaardje van het plan Campus Zeeland is de wens voor een tweede universiteit in Zeeland, naast het University College Roosevelt. Dat tweede universiteitscollege moet een technisch college worden, in samenwerking met de industrie in Zeeland. Alleen voor het tweede college is 25 miljoen euro nodig; geld dat Zeeland zelf niet heeft.
BV Nederland
Tijdens een symposium in Den Haag schetste de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas dat Zeeland zo'n technische universiteit nodig heeft, om met name de procestechnologische en ook milieuvriendelijke industrie in Zeeland verder uit te bouwen. Zeeland kan een proeftuin zijn voor de rest van het land. "Wat goed is voor Zeeland, is goed voor de BV Nederland", stelt Van der Maas.