Zeeuws Maritiem muZEEum ziet educatieve rol voor zichzelf

Zeeuws Maritiem muZEEum ziet educatieve rol voor zichzelf
Zeeuws Maritiem muZEEum ziet educatieve rol voor zichzelf © OZ
© OZ
ITEM Strategisdche visie muZEEum

Educatieve rol

VLISSINGEN - Het museum ziet zijn educatieve rol als één van de belangrijkste maatschappelijke opdrachten. "We willen naar basisscholen en scholen van het voortgezet onderwijs, om te laten zien wat nu gebeurt met bijvoorbeeld vluchtelingen, maar dat dat vroeger ook gebeurde", zegt Onno Bakker, directeur van het Zeeuws Maritiem muZEEum. Het museum wil verschillende generaties aan zich binden en meer een familiemuseum zijn met een aantrekkelijke presentatie voor jong en oud.

Maritieme beleving

Ook wil het Zeeuws Maritiem muZEEum de spil zijn van de maritieme beleving van Vlissingen. "Dat betekent onder meer naar bedrijven in Vlissingen-Oost gaan en mensen op locatie iets laten zien en dat in het museum vervolgens vertalen van heden naar verleden". Er zijn tevens plannen om het VVV-kantoor te huisvesten in de entree van het museum om zo als bezoekerscentrum van de hedendaagse havenactiviteiten te kunnen opereren. Met al deze inspanningen wil het Zeeuws Maritiem muZEEum in 2021 40.000 bezoekers trekken.
© OZ
Toekomst
Samen met onder meer personeel en geldschieters van het Zeeuws maritiem muZEEum hebben staf en bestuur de afgelopen maanden intensief gezocht naar de richting die het moet kiezen wil het toekomstbestendig zijn. Er is expliciet gekozen voor een ondernemend museum: vernieuwend, professioneel en onderscheidend, bereid om risico’s te nemen en op zoek naar steeds nieuw publiek.
Samenwerken
De belangrijkste vernieuwing de komende vijf jaar zal de aanpak van de huidige presentatie zijn. Het museum vertelt verhalen over grote en kleine zeehelden; Michiel de Ruyter zal daarbij een grotere rol gaan spelen. Door digitalisering wil het de collectie maximaal toegankelijk maken. Onno Bakker wil gaan samenwerken met andere musea, zowel regionaal en nationaal als internationaal.