FNV: ​Hulst is de enige sociale gemeente

FNV: ​Hulst is de enige sociale gemeente
FNV: ​Hulst is de enige sociale gemeente © OZ
Hulst van boven
Hulst van boven © OZ/Flickr (Peter en Miranda Schrier uit Goes)

Naar werk leiden

Sinds vorig jaar de Participatiewet van kracht werd, moeten gemeenten mensen met een uitkering naar werk zien te leiden, maar hoe ze dat doen mogen ze zelf weten. Vaak houdt dit in dat uitkeringsgerechtigden werk moeten uitvoeren zonder dat ze daarvoor loon ontvangen.

Controle

Diezelfde werkzaamheden kunnen ook door werkenden in loondienst worden uitgevoerd. Daarom wil FNV dat gemeenten ook in de gaten houden of dat zogenoemde 'werk zonder loon' het betaalde werk niet verdringt. De vakbond heeft daarom in kaart gebracht welke gemeenten die controle wel uitvoeren en welke niet.

Verdringing

Schouwen-Duiveland, Sluis, Terneuzen en Tholen ontbreken in dat overzicht van de FNV. Volgens de vakbond hebben die gemeenten geen of onvolledige informatie verstrekt. Behalve Hulst voeren de andere Zeeuwse gemeenten volgens de FNV zulke controles niet of niet vaak genoeg uit. Het gaat om Borsele, Goes, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Veere en Vlissingen.

Indicatoren

Naast de controle op verdringing heeft de vakbond gekeken naar vier andere zogenoemde 'indicatoren'. Het gaat dan om of het werk zonder loon wordt verplicht of niet, hoe goed de juridische bescherming van de cliënten geregeld is, hoe lang de gemiddelde wachttijd is en hoe hoog de toeslag is die de gemeenten uitkeren.

Bescherming

Zowel op het gebied van de juridische bescherming als de hoogte van de uitkering scoren Hulst, Middelburg, Veere en Vlissingen goed. Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal scoren slecht op die onderdelen. Op de andere onderdelen scoren alle gemeenten even goed.

Geen hoogvlieger

Binnen Zeeland komt Hulst dus als beste uit de bus, maar toch is de Zeeuws-Vlaamse gemeente landelijk gezien geen hoogvlieger. Van de 144 deelnemende gemeenten scoorden er vijftig beter dan Hulst.

Ranglijst

De ranglijst wordt aangevoerd door de gemeente Westland. Amsterdam en Den Haag staan samen op de tweede plaats. Op een gedeelde derde plaats staan Oss, Smallingerland en Maastricht.