'Vliegplaats Zoutelande is uniek' (video)

'Vliegplaats Zoutelande is uniek' (video)
'Vliegplaats Zoutelande is uniek' (video) © Omroep Zeeland
Paragliden Zoutelande 2

Cijfers

ZOUTELANDE - De vliegplaats van Zoutelande bevindt zich in de duinen op zo'n veertig meter hoogte. Dat helpt de piloten bij het opstijgen. De vliegplaats is een van de drie plekken in Nederland die is aangewezen als officiële startplek voor de sport. De andere twee plekken waar piloten mogen opstijgen, zijn op de Maasvlakte en bij Noordwijk.

Populair

Zoutelande is zo populair dat sommige piloten er wel tweehonderd kilometer voor rijden om er te vliegen. Naar schatting zijn er zo'n zestig paragliders in Zeeland.
© Omroep Zeeland
Wind
Het belangrijkste voor paragliders is wind omdat ze gebruik maken van de thermiek in de lucht om te blijven zweven. In Zoutelande hebben ze wind nodig uit het zuidwesten van minstens windkracht drie of vier. De vorm van paragliden die in Zoutelande wordt gedaan, heet 'duinsoaring'. Paragliders omschrijven dit als een moeilijkere tak van sport omdat je heel erg veel rekening moet houden met windkracht, windrichting en de vormen van de duinen.
Gemeente
Wat de vliegplaats in Zoutelande ook uniek maakt is de inzet van de gemeente Veere. Die heeft in de algemene plaatselijke verordening opgenomen hoe er met de plek moet worden omgegaan. Zo wordt er extra gecontroleerd op of iemand de juiste papieren heeft. Ook zijn daarin regels vastgelegd over vliegtijden.
Lees ook: Intensievere samenwerking voor veilig paragliden

Hoogseizoen
In het hoogseizoen als er mensen op het strand liggen, mag er niet worden gevlogen voor 18.00 uur 's avonds. Vanaf september mag er heel de dag worden gevlogen.