Intensievere samenwerking voor veilig paragliden (video)

Intensievere samenwerking voor veilig paragliden (video)
Intensievere samenwerking voor veilig paragliden (video) © Omroep Zeeland
Paragliden Zoutelande 1
ZOUTELANDE - Ongeluk
De sporters hebben een plek op de duinen bij Zoutelande van waar ze kunnen starten. En dat gaat niet altijd goed. De directe aanleiding van de aangescherpte samenwerking zijn twee ongelukken begin september. Toen raakten twee paragliders gewond op een dag. De samenwerking is volgens de sporters nodig om de vliegplaats ook voor toekomstige generaties te behouden.
Paragliden
Vanaf de startplek op de duinen bij Zoutelande kunnen paragliders en deltavliegers hun sport beoefenen. Bij paragliden hangt de piloot onder een parachute en gebruikt hij de luchtstromen of thermiek om in de lucht te blijven. Bij goede omstandigheden kan een vlucht uren duren.
Paragliden Zoutelande 3
Risico's
De sport brengt risico's met zich mee, weet ook Jan Dekker die als paraglider de startplek van Zoutelande beheert. Het wordt volgens hem vooral gevaarlijk als je niet goed weet waar je mee bezig bent en de eigen capaciteiten overschat. Dat kan al gebeuren door bijvoorbeeld de wind verkeerd in te schatten.

Opstijgen

Als het misgaat, dan gaat het volgens Dekker bijna altijd mis bij het opstijgen. Bijvoorbeeld als de wind harder is dan verwacht waardoor de piloot zijn scherm niet goed uit kan vouwen. De afgelopen jaren zijn er op die manier meerdere sporters gewond geraakt.
Controles
Om dat te voorkomen zijn gemeente, politie en de sporters jaren geleden een samenwerking aangegaan. Sindsdien wordt er gecontroleerd of de piloten een brevet hebben en of hun apparatuur in orde is. Die samenwerking wordt nu geïntensiveerd. "Wat we niet willen is dat er jongen zonder brevet springen en dat er ongelukken gebeuren", legt burgemeester Rob van der Zwaag uit. Daarom komen er nu meer controles van apparatuur en papieren. Als een piloot zijn papieren niet op orde heeft, krijgt hij een proces verbaal en wordt er niet gevlogen. Ook gaan de sporters elkaar meer controleren en aanspreken op het naleven van veiligheidsregels.

Eerdere ongelukken

Naast de twee ongelukken van afgelopen september, zijn er de laatste jaren meerdere ongelukken gebeurd. Zo stortte in oktober 2014 een man van 40 neer, toen hij problemen kreeg met zijn lijnen. In april 2012 liep het net goed af: een paraglider viel naar beneden en kwam vast te zitten in het bos achter de duinen. Hij raakte niet gewond. En in oktober 2011 stortte een paraglider neer, waarschijnlijk door een botsing met een andere paraglider.
© Omroep Zeeland