Bewakingsbeelden op internet: het mag niet, maar...

Bewakingsbeelden op internet: het mag niet, maar...
Bewakingsbeelden op internet: het mag niet, maar... © OZ
Bewakingscamera
Bewakingscamera © OZ

Onder strikte voorwaarden

OOST-SOUBURG - In het wetsvoorstel staan strikte voorwaarden waaronder beelden wel online mogen worden gezet. Zo mogen alleen beelden die betrekking hebben op diefstal, inbraak en vernieling. Misdrijven als mishandelingen, overvallen en doodslag mogen niet worden gepubliceerd.

Het mag geen bekende zijn

Maar er zijn meer voorwaarden: het slachtoffer moet aangifte doen en de beelden delen met de politie. Op die beelden moet de daad duidelijk te zien zijn. Als bij het slachtoffer bekend is wie de misdaad pleegt, mogen de beelden juist weer niet worden gepubliceerd. En mensen die op de video staan, maar niet verdacht zijn, mogen niet herkenbaar in beeld.
© OZ

Politie vindt het best

De politie Zeeland-West-Brabant heeft met beveiligingsbeelden op het internet niet zoveel moeite. "Prima als mensen dat doen, soms helpt het ons ook. Het kan het onderzoek versnellen", zegt Pierre-Ine Mattheussens.

Waarschuwing

"De enige waarschuwing die wij meegeven aan mensen die camerabeelden willen delen, is dat het ook tegen je gebruikt kan worden. Als een dader gepakt wordt door het online delen van camerabeelden, kan zijn advocaat bijvoorbeeld om strafvermindering vragen omdat zijn cliënt al openbaar aan de schandpaal is genageld."