Herkansing voor Zeeland in tweede Fietstelweek

Herkansing voor Zeeland in tweede Fietstelweek
Herkansing voor Zeeland in tweede Fietstelweek © OZ
Fietstelweek
Fietstelweek © OZ

Knelpunten

OOST-SOUBURG - Met de metingen die tijdens de Fietstelweek worden gedaan, worden speciale kaarten van Nederland samengesteld. Daarop kan gedetailleerd worden bekeken waar véél wordt gefietst, waar de knelpunten zijn en waar juist heel snel wordt gefietst. Uit de eerste Fietstelweek, vorig jaar september, bleek een groot aantal Zeeuwse knelpunten. De verkeerslichten - bijvoorbeeld -  waarvoor men veruit het langst moet wachten staan op het kruispunt Patijnweg-Lewestraat in Kloetinge.

Dichtbij

Maar wat ook bleek: Zeeuwen fietsen maar weinig in vergelijking met andere Nederlanders. De gemiddelde Zeeuwse deelnemer aan de Fietstelweek stopte al bij 13,2 kilometer fietsen in een hele week. Utrechtse fietsers reden het dubbele. Zeeuwen blijven liever dichtbij huis.

Downloaden

Maar het geringe aantal deelnemers (iets meer dan 500 in de hele provincie) kan de meting parten hebben gespeeld.  In andere provincies werd de speciale app die het fietsen registreert veel vaker gedownload. De Fietsersbond hoopt dat dit jaar meer Zeeuwen aan de Fietstelweek deelnemen. Wie eenmaal de app op zijn smartphone heeft geinstalleerd en toegang heeft gegeven tot locatie-gegevens, hoeft verder niets meer te doen.

Verbeteringen

Alle gegevens over de gekozen fietsroute worden automatisch naar een database verstuurd. Het is de bedoeling van de Fietsersbond dat gemeentebesturen en provinciebesturen hiervan gebruik gaan maken om verbeteringen aan te brengen.

Terugluisteren

In het Omroep Zeeland-radioprogramma Zeeuwse Kamer draaide het vrijdag helemaal rond de telweek. Luister die aflevering hier terug:
Fietstelweek