Nieuw nucleair centrum ADRZ kost 10 miljoen (video)

Nieuw nucleair centrum ADRZ kost 10 miljoen (video)
Nieuw nucleair centrum ADRZ kost 10 miljoen (video) © OZ
Nucleair Centrum online

Betere diagnoses

GOES - De nieuwste generatie scanners worden gebruikt voor onderzoek aan het hart, aan de botten en kankergezwellen en geven meer informatie dan voorheen. "Op onze nieuwe machine, kunnen we hele kleine afwijkingen van enkele millimeters al zien, terwijl met de oude camera afwijkingen bijna een centimeter groot moesten zijn, voordat we ze pas zagen", zegt nucleair geneeskundige Jo Verhaegen, "We sporen nu makkelijker uitzaaiingen van tumoren op." 

Twee in een

De nieuwe PET CT- scanners maken een PET-scan en een CT-scan tegelijkertijd. Hierdoor hoeven patiënten niet meer naar twee afdelingen in het ziekenhuis voor twee verschillende scans. Ook hoeven patiënten voor geavanceerde scans niet meer naar Rotterdam.
© OZ
Nucleaire geneeskunde
Voor een scan nemen patiënten een lage dosis radioactieve stof in, die in het lichaam op specifieke plaatsen, zoals in tumoren, botten of in de schildklier terecht komt. De scanner meet de radioactiviteit en kan op die manier een nauwkeurig beeld geven van de organen, botten of tumoren. In het nieuwe nucleair centrum vinden geen bestralingen plaats. Dat gebeurt bij het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen.
© OZ
Siemens eigenaar
De nieuwe nucleaire afdeling en de technische apparatuur is eigendom van Siemens, die er miljoenen in investeerde. Ziekenhuis ADRZ huurt de ruimte en apparatuur. Dezelfde afspraken heeft het ziekenhuis gemaakt voor de bouw van nieuwe operatiekamers. Donderdag 22 september wordt het Nucleair Centrum officieel geopend. Kosten voor het hele project: 10 miljoen euro.