Zeeland wordt wakker: zorgdiploma's, filmprijs en vrouwen

Zeeland wordt wakker: zorgdiploma's, filmprijs en vrouwen
Zeeland wordt wakker: zorgdiploma's, filmprijs en vrouwen © OZ
Nieuwe directeur ZorgSaam René Smit
Nieuwe directeur ZorgSaam René Smit © OZ

Zorgdiploma's

OOST-SOUBURG - Ziekenhuis Zorgsaam kan alleen genoeg zorg blijven bieden als het makkelijker wordt om Vlaamse werknemers aan te trekken. De Zeeuws-Vlaamse arbeidsmarkt is namelijk veel te klein, zegt directeur René Smit van Zorgsaam. Hij pleit voor een radicale versoepeling van de regels op het gebied van onder meer de zorgdiploma's, die nu volgens hem onterecht niet erkend worden over en weer.
BUL Grensoverschrijdende arbeid 2
© YouTube

Filmprijs

'Knielen op een bed violen' krijgt niet de Parel, de filmprijs voor beste boekverfilming van Film by the Sea. De prijs gaat naar 'Publieke werken', hoorde schrijver Jan Siebelink van uitgever De Bezige Bij. De schrijver reageerde verbaasd, omdat hij woensdag al werd ingelicht, terwijl de stemperiode liep tot donderdagavond laat. Siebelink denkt dat hem de uitslag is verteld zodat hij niet voor niets naar Vlissingen hoeft te komen.
BUL Siebelink over filmprijs
De burgemeester van Gent, Daniel Termont
De burgemeester van Gent, Daniel Termont © OZ

Bourgondischer

De havens van Gent en Zeeland moeten nog meer met elkaar gaan samenwerken. Dat vindt burgemeester Daniel Termont van Gent, één van de sprekers tijdens het Prinsjesfestival in Den Haag. Zeeland presenteert zich daar in de dagen voorafgaand aan Prinsjesdag. Termont wil samenwerken met Zeeland en de rest van Nederland. Al hoopt hij dat de Nederlanders dan wel wat Bourgondischer worden.
BUL Grensoverschrijdende arbeid 1
Ondertekening Kracht On tour
Ondertekening Kracht On tour © oz

Kracht on Tour

De helft van alle Zeeuwse en Nederlandse vrouwen staat financieel niet op eigen benen. Dit heeft veel nadelige gevolgen; niet alleen voor de vrouwen zelf, maar ook voor hun kinderen. Het Zeeuws vrouwenplatform zet zich in voor die vrouwen door het landelijke project Kracht on Tour naar Zeeland te halen. En dat is hard nodig, vindt Margot Verhaagen van het vrouwenplatform.
BULL Solutions salon
© Piet Grim / Omroep Zeeland
foto: Piet Grim
Weer
Vanochtend laat de zon zich geregeld zien en is het droog. In de middag neemt de bewolking toe en vallen enkele buien. De zuidwestenwind is matig en het wordt vanmiddag 22 a 23 graden.