'Erken hier snel ook de Belgische zorgdiploma's'

'Erken hier snel ook de Belgische zorgdiploma's'
'Erken hier snel ook de Belgische zorgdiploma's' © OZ
Nieuwe directeur ZorgSaam René Smit
Nieuwe directeur ZorgSaam René Smit © OZ
ITEM Grensoverschrijdende arbeid 2

Erkennen

TERNEUZEN/DEN HAAG - Directeur Smit wil dat Belgische zorg-diploma's snel mogen worden erkend in Zeeuws-Vlaanderen om het personeelstekort op te heffen. "Nu is het zo dat een goede intensive care-verpleegkundige uit Vlaanderen eigenlijk hier eerst drie jaar een opleiding moet doen, om hier te mogen werken. Dan moet je wel héél graag willen, wil je dat doen."
Prinsjesfestival
Smit deed zijn oproep in den Haag op een symposium over grensoverschrijdende arbeid, tijdens het Prinsjesfestival. Op dit jaarlijkse festival voorafgaand aan Prinsjesdag, mag dit jaar Zeeland zich aan de rest van het land presenteren. De Zeeuwen grijpen de gelegenheid aan om voor een aantal prangende kwesties te lobbyen, zoals grensoverschrijdende arbeid. Grensarbeiders ondervinden nu nog veel hinder van onder meer verschillende diploma-regels, zorgverzekeringen en belastingwetten.
Proeftuin
Volgens Smit zijn er in Nederland mogelijkheden voor een regio om de regels voor grensarbeid te versoepelen en regels en wetten op elkaar af te stemmen. een regio wordt dan volgens hem aangewezen als proefgebied. "Maar daar ga ik niet alleen over. Ik kan dat alleen aanvragen als ook de provincie Zeeland en andere organisaties daarmee akkoord gaan", aldus de ZorgSaam-directeur.
Gastheer
Dit jaar is Zeeland de gastheer van het Prinsjesfestival in Den Haag. De komende dagen zijn er rond het binnenhof tal van Zeeuwse activiteiten. Zo is er een Waterdunenontbijt, een oesterparty en serveren restaurants rond het Binnenhof de komende dagen een Zeeland Menu.