'Niet meebetalen Oostkerk gemiste kans' (video)

'Niet meebetalen Oostkerk gemiste kans' (video)
'Niet meebetalen Oostkerk gemiste kans' (video) © Hans Huvers | Verzeeuwigd
© Omroep Zeeland
ITEM Reddingsplan Oostkerk stopt

Duurder

MIDDELBURG - "Om de kerk goed te kunnen onderhouden en te exploiteren hebben we 2,5 miljoen nodig", zegt woordvoerder Carlo Huijts. "Anderhalf miljoen als basisbedrag, de rest moeten wij als vereniging bij elkaar zien te krijgen. Maar dat basisbedrag is echt het uitgangspunt van waar wij verder gaan." 

Grote kans

Volgens Huijts is het uniek dat de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) zelf een half miljoen wil bijdragen voor het reddingsfonds. "Dit hebben wij nog nooit meegemaakt in Nederland. Juist daarom was dit een grote kans voor de provincie. Als je nu nog een aantal jaren wacht, dan is dat bedrag opgesoupeerd aan het onderhoud. Want verwarming, lucht- en waterdicht houden kost 75.000 euro per jaar", zegt hij. Hoe het nu verder moet met de kerk is nog onduidelijk.
Verbonden met Middelburg
De Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) wil de kerk afstoten omdat hij te duur is. Per 1 januari 2017 worden er geen diensten meer in gehouden. De PGM houdt hoop en zegt nog steeds in gesprek te zijn met gedeputeerde De Reu. Onduidelijk is wanneer er een oplossing komt. De 17e eeuwse kerk is volgens deskundigen een "monument van grote klasse". Voor veel Middelburgers is hij onlosmakelijk met de stad verbonden.
Oostkerk reddingsplan stopt