Zeeuwse geschiedenis duikt op in Londens archief (video)

Zeeuwse Sailing letters
MIDDELBURG - Zeeland
Van die brieven komen er ongeveer veertigduizend uit Nederland. Directeur Perry Moree van ZB Planbureau uit Middelburg wist, uit eerder onderzoek, dat tussen al die brieven Zeeuwse brieven zitten. Hij is het afgelopen jaar een aantal keer in Londen geweest en heeft dozen vol met brieven onderzocht met dit als resultaat.

Oorlogen


Deze brieven zijn door de Engelsen buitgemaakt in een van de vier oorlogen die Groot-Brittannië en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de 17e en 18e eeuw hebben gevoerd. De hele lading van een gekaapt schip werd in beslag genomen. Met de brieven kon worden bewezen dat het ging om een Nederlands schip, en de kaping dus rechtmatig was geweest.
Herontdekt 
De brieven van de gekaapte schepen zijn nooit gelezen en belandden uiteindelijk in The National Archives in Londen. De brieven zijn in 1980 door de Nederlandse historicus S. Braunius herontdekt. Sindsdien staan de brieven dus ook wel bekend als de 'Sailing Letters'. 
© OZ
Vrijwilligers
Inmiddels hebben zo'n 90 vrijwilligers zich aangemeld om te helpen bij het transcriberen, oftewel het vertalen van de eerste brieven. De vrijwilligers komen uit het hele land en hoeven niet naar het Zeeuws archief te komen om hun werk te doen. Alle brieven zijn namelijk gefotografeerd en staan op een speciale site.
Zeeuwse Sailing letters
Historisch belang
Volgens Moree zijn deze Zeeuwse brieven van groot historisch belang voor Zeeland. Het levert namelijk een onafzienbare hoeveelheid historisch materiaal op over het dagelijks leven in de 17de en 18de eeuw. "Het bijzondere is dat de schrijvers van de brieven vaak 'gewone' mensen waren van wie over het algemeen weinig geschreven materiaal bewaard is gebleven." 
Gepubliceerd
Als de brieven eenmaal zijn vertaald worden ze begin 2017 gepubliceerd op Zee(ew)post, een speciale site van de ZB. De brieven worden ook op inhoud geanalyseerd, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van het leven in de 17de en 18de eeuw. Daarnaast wordt er onderzocht of er rond deze Zeeuwse 'Sailing letters' een project kan worden ontwikkeld voor Zeeuwse scholen. 
© OZ