Btw op tunneltarief (21 procent) gaat er voorlopig niet af

Btw op tunneltarief (21 procent) gaat er voorlopig niet af
Btw op tunneltarief (21 procent) gaat er voorlopig niet af © Omroep Zeeland
Tolplein Westerscheldetunnel
Tolplein Westerscheldetunnel © OZ

Alleen Kamer kan wet wijzigen

MIDDELBURG - De tunnel is nu in beheer van de NV Westerscheldetunnel. Als de provincie het beheer zelf gaat doen, dan kan de btw van de tarieven af omdat deze vorm van belasting niet op overheidsdiensten wordt geheven.  Toch lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. De tol is vastgelegd in de tunnelwet en alleen de Tweede Kamer kan die veranderen. Bovendien moeten de Belastingdienst en het ministerie van Financiën ermee instemmen. En het is maar de vraag of dat gebeurt. Want als de btw van het tunneltarief afgaat, loopt het kabinet tot 2033 miljoenen euro's aan belastinginkomsten mis.

'Liever miljoenen in Zeeland houden'

De PVV in Provinciale Staten wil al een paar jaar dat de provincie de tunnel in eigen beheer neemt. Statenlid Ruud Haaze: "Die miljoenen houden we liever in Zeeland dan dat we ze naar Den Haag brengen." Anderhalf jaar geleden beloofde het provinciebestuur al zijn best te gaan doen voor toestemming in Den Haag. Daarom wilde de PVV nu weleens weten wanneer er duidelijkheid komt.

Nog lang geen duidelijkheid

Die duidelijkheid kon gedeputeerde De Bat nog niet geven. De kans dat het bij dit kabinet lukt acht hij klein. "Met heel veel geluk komt er voorjaar 2017 duidelijkheid. Maar reken er maar op dat het besluit pas valt als er na de verkiezingen een nieuw kabinet zit. En dat kan nog wel even duren. Het is niet mooier."  De Bat begrijpt het ongeduld van de PVV: "U wilt het snel. Ik ook. Maar het kost veel tijd. Het is een kans voor Zeeland. Maar het kost tijd."