Walnotenbomen gered door notenrapende vrijwilligers (video)

Walnotenbomen gered door notenrapende vrijwilligers (video)
Walnotenbomen gered door notenrapende vrijwilligers (video) © OZ
walnoten rapen
walnoten rapen © OZ
'S-HEER ABTSKERKE - Zelf rapen
De leden van Velt mogen voor 30 euro vijftien kilo walnoten meenemen, maar ze moeten ze wel zelf rapen. "Een uitkomst voor ons", zegt Françoise de Nooijer, die in haar boomgaard negentig walnotenbomen heeft staan. "We waren van plan om de helft van de bomen om te zagen omdat het veel te veel werk is om alle noten te rapen en te verzamelen."

Ratten

De walnoten laten liggen is geen optie. "Als je dat doet, krijg je een enorme ratten- en muizenplaag", zegt De Nooijer. "Door de hulp die we nu krijgen, konden we de bomen laten staan. Want een een boom kan zomaar twintig kilo walnoten opleveren en die vallen niet allemaal tegelijk uit de boom, dus dat is heel veel werk."
Walnoten rapen

Gezond

Volgens Rien Klippel, de voorzitter van Velt Nederland, zijn de walnoten niet alleen lekker maar ook erg gezond. "Ik eet ze elke dag bij het ontbijt. Er zitten goede vetten in, en je kunt er ook heerlijke olie van maken bijvoorbeeld. Verder kunnen ze in de appeltaart, bij een dessert en over de salade. Mogelijkheden genoeg."
© OZ

Goed drogen

Als je de walnoten goed droogt, kun je zeker een jaar bewaren en opeten. "Je moet ze zeker drie weken dagelijks drogen in de zon", zegt Françoise de Nooijer. "Tijdens het seizoen ligt ons hele erf vol met walnoten die liggen te drogen. Maar dan kun je ze gerust een jaar bewaren."

Velt

Velt is een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. In Zeeland zijn twee afdelingen met in totaal ongeveer 250 leden. De vereniging is er voor mensen die milieuvriendelijk aan de slag willen in de tuin of keuken. De vereniging promoot gezond leven op het ritme van de seizoenen, met respect voor de natuur.
ITEM walnoten rapen
© OZ