Door Sterren op het Doek is Marko Klomp een ster (video)

Door Sterren op het Doek is Marko Klomp een ster (video)
Door Sterren op het Doek is Marko Klomp een ster (video) © OZ
Kunstenaar Marko Klomp 1

Sterren op het Doek

De uit Goes afkomstige kunstenaar heeft twee keer meegedaan aan het programma ‘Sterren op het doek’, van omroep MAX, gepresenteerd door Hanneke Groenteman. De eerste keer was in 2012. De gast was Jeroen Krabbé en hij koos het schilderij van Klomp tot het beste van de drie.

Meeste indruk

Voor de laatste aflevering van het programma werden de drie kunstenaars gevraagd, die de meeste indruk hadden gemaakt. In deze speciale aflevering moesten ze een portret maken van presentatrice Hanneke Groenteman. Een andere deelnemer ging er in deze aflevering met de eerste prijs vandoor. 
© OZ
Techniek
Klomp heeft in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld, waarmee hij zich onderscheidt van andere kunstenaars. Hij maakt gebruik van de techniek 'sfumato'. Deze techniek kenmerkt zich door een onscherpe geleidelijk vervagende lijnvoering. Deze techniek werd al in de middeleeuwen toegepast door onder anderen Leonardo da Vinci. 
© OZ

Ziekte

De carrière van Klomp is er één van pieken en dalen. In 2002 is bij hem MS geconstateerd. Hij belandde zelfs in een rolstoel. Door jarenlange intensieve revalidatie en de juiste medicatie gaat het goed met hem. Momenteel heeft hij weinig last bij het schilderen. Het enige nadeel is dat hij wat sneller moe is en dat betekent dat hij niet meer een hele dag achter elkaar kan schilderen.
© OZ
Gedichten
De periode waarin hij niet kon schilderen, is hij begonnen met het schrijven van gedichten. Ook daar bleek hij talent voor te hebben. In 2010 verscheen zelfs zijn gedichtenbundel ‘Spalken van de Levenslijn’ en werd hij genomineerd voor de 'VSB poëzieprijs' en de 'C. Buddingprijs voor poëzie'.

Combinatie

Klomp vindt de combinatie tussen schilderen en schrijven erg fijn. "Ik kan nu op twee fronten uiting geven aan m'n gevoelens." Zijn gedichten vormen soms ook een aanvulling op zijn schilderijen en er vindt ook regelmatig een kruisbestuiving plaats tussen deze twee disciplines.
Kunstenaar Marko Klomp

Zeeuw

Klomp is in 1974 geboren in Goes, groeide op in de Randstad, maar voelt zich een echte Zeeuw'. Hij komt regelmatig naar Zeeland en verblijft dan in Mariekerke, waar zijn ouders een stacaravan hebben. "Ik vind hier de rust en de ruimte. Ik woon in de binnenstad van Den Haag en daar is het nooit stil." Ook doet hij in Zeeland inspiratie op voor zijn werk.

Werk

Want het feit dat hij uit Zeeland komt, is ook van invloed op zijn werk. Zijn schilderijen hebben vaak een bepaalde 'leegheid'. De leegte van het Zeeuwse landschap komt namelijk regelmatig terug in z'n werk.
© OZ
Toekomst
Voorlopig blijft hij in Den Haag wonen en werken, maar hij is zeer zeker van plan om in de toekomst met zijn gezin naar Zeeland te verhuizen.