'Zeeland moet een Zwitsers zakmes zijn'

'Zeeland moet een Zwitsers zakmes zijn'
'Zeeland moet een Zwitsers zakmes zijn' © Flickr - Halvard E
Ad Dorst
Ad Dorst © Omroep Zeeland

Super handig

MIDDELBURG - "Met een Zwitsers zakmes kun je een blikje bruine bonen open maken. Maar je kan er ook je geweer mee in- en uit elkaar schroeven. Zo moeten we ook als provincie zijn", zei Dorst. "We moeten super handig en slim zijn en zorgen dat we echt van belang zijn voor een ondernemer. Die moet denken als hij ergens tegenaan loopt: Daar kan ik de provincie goed bij gebruiken, net als dat kleine mesje."
ITEM SGP MKB

Banenmotor

De ChristenUnie en de SGP hielden vrijdag een bijeenkomst voor het midden- en kleinbedrijf. Want dat komt er in het economisch beleid van de provincie soms bekaaid van af. "We leggen ons oor snel te luister bij een multinational of bij organisaties als Zeeland Seaports. Maar het mkb kun je niet vaak genoeg horen. Dat is de echte banenmotor van Zeeland", zei Dorst.

Eigengereide mensen

Op de bijeenkomst is gesproken over hoe de overheid ondernemers kan faciliteren om de Zeeuwse economie robuust te houden. Dat is volgens Dorst enorm belangrijk: "Soms zijn ondernemers misschien een beetje eigengereide mensen, maar ze zorgen wel voor banen. We kunnen er niet genoeg van hebben."

Banen of ondernemers?

Daarom pleiten SGP en ChristenUnie voor meer ruimte voor ondernemers. Dat missen ze in het rapport van de commissie Balkenende. Dat gaat volgens Ad Dorst vooral over werkgelegenheid. "Dat is natuurlijk belangrijk. Maar je moet je afvragen waar je als regionale economie meer mee bent geholpen: met vijftig banen of met vijftig ondernemers? Wij zeggen: Kies voor de ondernemers. Die heb je nodig want zij zorgen voor nieuwe banen."