Schone Waardin eerste over streep bij sloeproeien (video)

Schone Waardin eerste over streep bij sloeproeien (video)
Schone Waardin eerste over streep bij sloeproeien (video) © oz
Sloepenrace Veerse Meer

Schone Waardin

VEERSE MEER - Bij de herenrace was er een Zeeuws succes. De sloep 'Schone Waardin' uit Vlissingen kwam als eerste van 62 concurrenten over de finishlijn. De roeiers zijn dolblij. "Het gebeurt niet vaak dat je als eerste binnenkomt. Dat is echt fantastisch. Op ons eigen water", roept één van hen. Toch gingen de Zeeuwen niet met de bokaal naar huis.

Handicapsysteem

De winnaar van het klassement werd namelijk 'de Orkaan' uit Muiden. De roeiers van deze sloep roeiden het hardst van allemaal. "We hebben lichte sloepen, zware sloepen. We hebben 8-riem sloepen, 10-riem sloepen, dus je kunt niet in één klasse met al die sloepen. Om die reden hebben sloepen een handicapsysteem. Als iedereen binnen is, berekenen we wie er gewonnen heeft. Dus degene die als eerste over de finish komt, hoeft niet per se de winnaar te zijn," legt organisator Kees Verweel uit.

Vrouwenrace

Bij de vrouwen eindigde de 'Lytse Bear' uit Friesland als eerste. Aan de vrouwenrace deden in totaal 32 teams mee.
De Schone Waardin
De Schone Waardin © oz

Korte terugblik

De Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) ontstond in 1991. De FSN heeft een 'handicap'-systeem ontwikkeld, zodat verschillende typen sloepen tegen elkaar kunnen strijden, iets wat voor die tijd lastig was vanwege de grote diversiteit van de sloepen.  Inmiddels zijn er een kleine 250 sloepen actief in het Nederlandse wedstrijdcircuit, en worden er jaarlijks ruim 20 wedstrijden georganiseerd. In Zeeland is in de jaren '80 de Zeeuwse Federatie Sloeproeien ontstaan.