Opnieuw miljoeneninvestering voor Yara

Opnieuw miljoeneninvestering voor Yara
Opnieuw miljoeneninvestering voor Yara © OZ
Laadgebouw Yara

Aan vervanging toe

SLUISKIL - Woensdag legden gedeputeerde Economie van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat en burgemeester Jan Lonink van Terneuzen symbolisch de eerste steen van het nieuwe gebouw. Het oude laadgebouw is 87 jaar en aan vervanging toe.
Investeringen
Begin dit jaar werd duidelijk dat er al een kwart miljard euro wordt geïnvesteerd in de fabriek met de bouw van Ureum-8. Dat is een granulatiefabriek die wordt gebruikt om kunstmestkorrels te produceren. Het moederbedrijf van Yara heeft in de afgelopen vijf jaar ruim 700 miljoen euro in de vestiging in Sluiskil gestoken.
40 meter hoog
Het nieuwe laadgebouw zorgt ervoor dat de verlaadtijden worden verruimd. Het gebouw wordt 40 meter hoog en moet over een jaar klaar zijn. 
© OZ
'Een goede baas'
Voor Ko Koekkoek is het helemaal een bijzondere dag. Hij werkt al 40 jaar bij Yara en gaat eind september met pensioen. Als kers op de taart mocht hij woensdag helpen met het leggen van de eerste steen. Dat is bijzonder voor hem: 'Het is een fijne dag. We krijgen een nieuw laadgebouw. Ik voel me hier thuis. Als je een goede baas hebt hoef je niet weg te gaan!'
Anders dan vroeger
Volgens Koekkoek gaat het werk tegenwoordig heel anders dan vroeger: 'Vroeger hadden we hier zakkenboten aan de kade liggen, die lagen hier soms drie weken. Die hebben we nu niet meer. Vroeger hadden we boten van 300 ton. Die zijn d'r niet meer zo veel. Als je nu een bootje van 300 ton krijgt, zijn ze in drie kwartier geladen. In 't verleden deed je daar zo een uurtje of drie over.'