Welke kansen biedt Prinsjesdag voor Zeeland?

Welke kansen biedt Prinsjesdag voor Zeeland?
Welke kansen biedt Prinsjesdag voor Zeeland? © Omroep Zeeland
Zero based begroting
Zero based begroting © Omroep Zeeland

Zeeland vooruit helpen

MIDDELBURG - Commissaris van de Koning Han Polman en zijn vier gedeputeerden gaan dinsdag de rijksbegroting zorgvuldig lezen. Polman: "De begroting spinnen we uit en we kijken waar er doelstellingen zitten waar Zeeland op kan aanhaken." Ook kijkt het provinciebestuur naar de ruimte die de miljoenennota biedt om afspraken met het kabinet te maken die Zeeland vooruit kunnen helpen.

Meer geld

Want Zeeland moet vooruit. Het kabinet investeert weer meer geld in de samenleving. En dat is goed nieuws voor Jo-Annes de bat, die over de financiën van de provincie gaat: "We weten ondertussen dat het kabinet meer geld heeft om uit te geven. En dat betekent dat er ook meer geld is voor de provincies. Dus ook voor Zeeland."
© OZ
Banenmotor
De Bat hoopt vooral dat het kabinet geld vrijmaakt voor regelingen die het midden- en kleinbedrijf vooruit kunnen helpen. Het mkb is dé banenmotor van Zeeland. De Bat: "Dat zijn regelingen die het mkb kan gebruiken om te vernieuwen. Afgelopen jaren hebben Zeeuwse bedrijven daar veel aan gehad. Het is belangrijk dat het kabinet daarop blijft inzetten."
Goederenspoor Zeeuws-Vlaanderen
Ook belangrijk voor de Zeeuwse economie is het goederenspoor in Zeeuws-Vlaanderen. Harry van der Maas gaat over de infrastructuur. Hij hoopt dat het kabinet iets in de miljoenennota heeft geschreven over een nieuwe spoorlijn tussen de Axelse Vlakte bij Terneuzen en de haven van Gent. Van der Maas: "Dat staat hoog op ons verlanglijstje en daar gaan we in de rijksbegroting dus heel scherp naar kijken."
Gedeputeerde Harry van der Maas is politiek verantwoordelijk voor de Sloeweg
Gedeputeerde Harry van der Maas is politiek verantwoordelijk voor de Sloeweg © OZ
Tweede universiteit
Van der Maas is ook de trekker van Campus Zeeland, een plan voor onder meer een tweede technische universiteit in Middelburg. Hij verwacht niet dat Campus Zeeland met naam en toenaam genoemd zal worden in de rijksbegroting. Maar de onderwijsplannen van het kabinet kunnen wel een indicatie geven van de kansen voor Campus Zeeland.
Kerncentrale
Carla Schönknecht is belast met het grootste hoofdpijndossier van Zeeland: Delta en de verliesgevende kerncentrale. Het is maar zeer de vraag of het kabinet daarover iets heeft opgeschreven in de miljoenennota.
Gedeputeerde Carla Schönknecht geeft startsein voor slaan eerste paal Scheepswerf Reimerswaal
Gedeputeerde Carla Schönknecht geeft startsein voor slaan eerste paal Scheepswerf Reimerswaal © Zeeland Seaports

Woningmarkt

Schönknecht: "Als er iets over de kerncentrale in staat, dan hoop ik dat het positief is." Ze wacht op het standpunt van het kabinet over hulp bij de kerncentrale en betwijfelt ten zeerste of dat standpunt via de miljoenennota bekend zal worden gemaakt. Wel hoopt Schönknecht op goede besluiten voor Zeeland over de woningmarkt, toerisme en recreatie.
Eb en vloed
Het provinciebestuur is ook erg benieuwd welke kansen het kabinet biedt voor nieuwe energie. Ben de Reu is de provinciebestuurder die daarover gaat. En zijn verwachtingen zijn hoog: "Het rapport Balkenende schrijft terecht dat er in Zeeland allerlei kansen liggen om over te gaan op duurzame energie, zoals getijde-energie, windenergie en zonne-energie."
Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken
Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken © Omroep Zeeland
Grevelingen
Ook hoopt De Reu op geld voor de Grevelingen en het Volkerak-Zoommeer. De waterkwaliteit in moet daar sterk verbeteren door het getij terug te laten komen. En hij hoopt op steun voor een getijdecentrale in de Brouwersdam.
25 miljoen
Tot slot hoopt Zeeland nog steeds op miljoenen euro's om de economie een duwtje in de rug te geven. De werkgelegenheid heeft een impuls nodig at omdat er bij faillissementen van Zalco en Thermphos en bezuinigingen in de zorg honderden banen verloren zijn gegaan. Het provinciebestuur verwacht niet dat het kabinet een zak geld klaar zet in de miljoenennota. Maar gedeputeerde De Reu hoopt wel dat er bij de begrotingen van de afzonderlijke ministeries geld vrijkomt voor Zeeuwse plannen.
Luister hier naar de voorbeschouwing op Prinsjesdag 2016 van politiek verslaggever Ferdinand Koppejan:
ITEM Prinsjesdag 2016 vooruitblik