Protesten tegen pompstation Oranjezon te laat

De sloop van het oude pompgebouw in Oranjezon bij Vrouwenpolder begint vandaag. Tegen de sloop was protest van onder meer D66 en PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad van Veere. De partijen vinden het onterecht dat het gebouw gesloopt wordt, omdat het op de lijst van cultuurhistorisch waardevolle panden van de gemeente Veere zou komen te staan.

Volgens waterbedrijf Evides komen de protesten te laat. "We zijn al in 2016 begonnen met het plan. Bovendien hebben we een vergunning om het gebouw te slopen", zegt Rianne de Voogt van Evides.

Rianne de Voogt, Evides: Gebouw heeft geen nut meer

Het huidige pompstation behouden is volgens haar geen optie, omdat dat te duur is. De lijst met cultuurhistorische panden in de gemeente Veere wordt donderdag voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarmee krijgt het oude pompstation een juridische status, maar dat gaat het niet redden.

Onopvallend

De nieuwe pompinstallatie gaat er anders uitzien. Evides wil het meer laten opgaan in de natuur, onopvallend dus. De drinkwateropslag en het pompstation komen grotendeels onder de grond te liggen.

Schets van de nieuwe situatie (foto: Bosch Slabbers)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Vrouwenpolder sloop Evides Oranjezon
Deel dit artikel:

Reageren