Verdubbeling van aantal ongelukken bij Vlaketunnel (video)

Verdubbeling van aantal ongelukken bij Vlaketunnel (video)
Verdubbeling van aantal ongelukken bij Vlaketunnel (video) © OZ
Vlaketunnel strop 1

Hoe reageren mensen die de situatie niet goed kennen?

VLAKE - "Afremmen. Dan zien ze de tunnel ineens als een zwart gat waar ze in moeten en dan passen ze ongemerkt hun snelheid aan", zegt Oosse. "Daar zie je soms mensen ook echt voor remmen. Maar het kan ook aan de zon liggen, dat zijn we aan het onderzoeken. Je kunt daar weinig aan doen, maar het kan wel voor onveilige situaties zorgen."

Wat gebeurt er als ze te langzaam door de Vlaketunnel rijden?

Wat gebeurt er als ze te langzaam door de Vlaketunnel rijden?
"Dan kunnen de signaleringsborden aan gaan. Er zijn twee situaties waarbij dat gebeurt. Als mensen van hun rijbaan afwijken en op de vluchtstrook komen met het risico dat je de tunnelwand raakt. Maar ook als iemand veel te langzaam door de tunnel rijdt, zo rond de 30 kilometer per uur, gaat de signalering aan. Als het druk is en mensen moeten remmen voor iemand anders, dan kan dat een kilometer daarachter het effect hebben dat het even vastloopt."
Wat doet Rijkswaterstaat om ongelukken bij de tunnel te voorkomen?
"Wij zijn er primair voor de veiligheid van de weggebruiker. We gebruiken daarvoor borden, signaleringen en verlichting. Een aantal jaren geleden hebben we de verlichting aangepast, zodat de overgang tussen het daglicht en het licht in de tunnel natuurlijker is. Daarnaast gaat de signalering aan, als mensen moeten opletten en hun snelheid aan moeten passen."

Twaalf ongelukken per jaar, is dat veel?

"Elk jaar gebeuren er zo'n 200 ongelukken op de A58, twaalf daarvan bij de tunnel. Dus dat valt wel mee. Wij proberen dat te voorkomen, maar de veiligheid op de weg ligt natuurlijk ook bij de mensen zelf."

"Waarom remmen Duitsers af voor de Vlaketunnel?"

Daar is volgens deze automobilist een plausibele reden voor.

327 meter

327 meter
De Vlaketunnel is gebouwd in de jaren 70. De tunnel ligt tussen Bergen op Zoom en Vlissingen op de snelweg A58, op het punt waar de snelweg het Kanaal door Zuid-Beveland kruist. De tunnel zelf is 327 meter lang.