Virtuele watersnood leert belangrijke les (video)

Virtuele watersnood leert belangrijke les (video)
Virtuele watersnood leert belangrijke les (video) © OZ
Film Watersnoodmuseum

Ervaringsdeskundige

DEN HAAG - Dat deed zij met de bijbehorende attributen: een Virtual Reality (VR) bril en een controller. Het lukte Schultz vrij makkelijk om het onderlopende huis veilig te verlaten. "Ik zit af en toe ook in 3D spellen met mijn kinderen, dus ik zat redelijk snel op zolder", zegt zij na afloop. "Dit spel is heel goed om het bewustzijn te vergroten. Je moet toch wel nadenken over 'wat nou als' en daar helpt dit filmpje bij". 
Leerzaam
Het watersnoodmuseum is trots op haar nieuwste expositieonderdeel. "Er is een eigen productie gemaakt en dat wat knap lastig. Er is weken aan gewerkt", vertelt directeur Siemco Louwerse. In het museum hoort hij vaak mensen zeggen dat ze de auto pakken en wegrijden als het water komt. "Dat is een verkeerde les. Je moet omhoog en probeer dan te kijken of je in veiligheid kan komen. Dat leren ze nu door middel van deze virtuele beleving".
Realistische ervaring
Vanaf dinsdag liggen er in het Waterschapsmuseum vier VR-brillen en controllers in een nagemaakte woonkamer. Tijdens de gesimuleerde overstroming krijgen bezoekers instructies wat ze moeten doen en waar ze naartoe moeten gaan om veilig weg te komen. Wie er in slaagt alles goed op te volgen, wordt gered uit het huis door een bootje. Wie te langzaam is voor het wassende water, krijgt een zwart scherm te zien.