Openbaar Ministerie in hoger beroep in vete-zaak

Openbaar Ministerie in hoger beroep in vete-zaak
Openbaar Ministerie in hoger beroep in vete-zaak © OZ
© OZ

Vrijspraak

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg vond dat er onvoldoende bewijs was tegen de twee verdachten om ze voor poging tot moord te veroordelen. Het Openbaar Ministerie is het hier niet mee eens en wil de zaak voor het Hof voor laten komen. Zij zien 'voldoende elementen om tot een veroordeling over te gaan'. 
Lees ook: Vrijspraak moordpoging vergeldingsactie Terneuzen

Vergeldingsactie
De twee mannen uit Terneuzen werden er van verdacht in december 2014 een plaatsgenoot te hebben neergeschoten. Het slachtoffer raakte hierdoor verlamd. Het slachtoffer was verdachte van de moord op Gideon Verhelst. Er werd daarom gedacht dat het een vergeldingsactie was. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 13 en 16 jaar celstraf geëist. 
Lees ook: OM eist tot 16 jaar cel voor schietpartij Terneuzen

Geen forensisch bewijs
Het slachtoffer wees de twee verdachten, Terneuzenaren van 38 en 26 jaar, aan als schutters. Maar er is geen forensisch bewijs dat de mannen schuldig zijn, oordeelt de rechtbank.
Steekpartij
De 38-jarige verdachte is wel veroordeeld voor een steekpartij, in november 2014. Hij krijgt daarvoor anderhalf jaar gevangenisstraf. Het slachtoffer van de schietpartij was ook toen het slachtoffer. Hij werd in zijn nek gestoken, maar kwam er met lichte verwondingen vanaf. 
Preventief fouilleren in Terneuzen na vrijspraak schietpartij
Preventief fouilleren in Terneuzen na vrijspraak schietpartij © Omroep Zeeland

Fouilleren

Na de vrijspraak heeft burgemeester Jan Lonink van Terneuzen het preventief fouilleren terug ingevoerd in de gemeente. Die maatregel loopt to begin oktober. Het houdt in dat de politie binnen Terneuzen iedereen mag fouilleren en vervoersmiddelen en bagage mag onderzoeken op de aanwezigheid van wapens.