Miljoenennota biedt perspectief voor Zeeland (video)

Miljoenennota biedt perspectief voor Zeeland (video)
Miljoenennota biedt perspectief voor Zeeland (video) © NOS / Omroep Zeeland
prinsjesdag reactie
DEN HAAG - Veel banen
Het Zeeuwse bestuur is op zijn wenken bediend als het gaat om de verwachtingen op het gebied van duurzame energie. Het kabinet zet steeds meer in op windenergie, getijde-energie en zonne-energie. En juist die vormen van energiewinning kunnen, volgens de provincie voor veel banen zorgen.
Getijdencentrale Oosterscheldekering
Getijdencentrale Oosterscheldekering © OZ
Campus Zeeland
Ook biedt het kabinet perspectief voor Campus Zeeland. Dat is een project dat het onderwijs in de provincie op een hoger plan wil tillen door het beroepsonderwijs af te stemmen op de vraag van het bedrijfsleven. Zo is er een plan voor een tweede technisch universitycollege.
84 miljoen euro
Campus Zeeland wordt niet met naam en toenaam genoemd in de miljoenennota. Maar er staan wel zinnen in de rijksbegroting waar de initiatiefnemers van het onderwijsplan blij van zullen worden. Voor Campus Zeeland is 84 miljoen euro nodig en Zeeland hoopt op geld uit Den Haag. 
University College Roosevelt
University College Roosevelt © OZ

Peilers

Duidelijk is dat het kabinet extra geld uittrekt voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Maar daar blijft het niet bij. Het kabinet kondigt een Nationale financieringsinstelling aan om investeringen in duurzame energie, onderwijs en ondernemerschap te stimuleren. En juist die punten zijn de peilers onder de plannen voor Campus Zeeland.
Nieuw Deltaplan
Het kabinet kondigt in de miljoenennota ook een nieuw Deltaplan aan om Nederland in 2050 klimaatbestendig te maken. Dat plan wordt volgend jaar al vastgesteld. Nederland heeft al een Deltacommissaris en die noemt op zijn website Plan Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen als één van de voorbeelden voor het nieuwe Deltaplan. 
Impressie van Plan Perkpolder
Impressie van Plan Perkpolder © OZ

Plan Perkpolder

Op het gebied van de vroegere veerhaven bij Perkpolder komt een nieuw buitendijks natuurgebied, een megaterp met woningen en een hotel, een golfbaan en nog 100 hectare binnendijkse natuur. De woningen in de polder worden verhoogd aangelegd. En daarom noemt de Deltacommissaris het project in Zeeuws-Vlaanderen een etalage voor het nieuwe Deltaplan. Volgens hem wordt het land in Perkpolder duurzaam beschermd tegen overstromingen terwijl de regio een economische impuls krijgt.
Reacties uit de Tweede Kamer
De drie Zeeuwse Tweede Kamerleden zijn verdeeld over de 'Zeeuwse opbrengst' van de miljoenennota.
prinsjesdag kamerleden

Albert de Vries (PvdA)

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries uit Middelburg haalt hij niet meer dan een OV-kaart voor minderjarige mbo-ers uit de miljoenennota. "De gratis OV-kaart is heel belangrijk voor Zeeland waar jongeren uit alle hoeken van de provincie naar hun ROC moeten reizen. Die OV-kaart geeft de jongeren meer mogelijkheden voor een opleiding te kiezen, ook al is die niet in de buurt."

Joyce Vermue (PvdA)

Positiever is zijn partijgenoot Joyce Vermue uit Zeeuws-Vlaanderen. Het kabinet heeft in de Troonrede gesteld meer geld uit te geven aan onderwijs. "Ik denk dat Zeeland daardoor meer mogelijkheden heeft om een tweede universiteit binnen te slepen, naast het bestaande University College Roosevelt (UCR)" Dat tweede college moet een technisch college worden, gericht op de industrie in Zeeland die veel milieuvriendelijker wil worden.

André Bosman (VVD)

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) uit Middelburg laat in een eerste reactie weten tevreden te zijn met de miljoenennota. "Het gaat goed met de economie in Nederland. En dan gaat het ook goed met Zeeland."
VVD-Tweede Kamerlid André Bosman
VVD-Tweede Kamerlid André Bosman © OZ