'Dit is de Mercedes onder de bluspakken' (video)

'Dit is de Mercedes onder de bluspakken' (video)
'Dit is de Mercedes onder de bluspakken' (video) © Omroep Zeeland
Nieuwe brandweerpakken
BORSELE - Allemaal hetzelfde pak
Het is voor het eerst dat de Zeeuwse brandweerlieden allemaal hetzelfde bluspak hebben. Dat heeft voordelen bij het bestellen en voor de herkenbaarheid van de brandweermensen. Daarbij waren de bluspakken van sommige posten echt aan vervanging toe.

Keuze voor Oostenrijk

De brandweer heeft meerdere nieuwe bluspakken getest. De keus viel uiteindelijk op een Oostenrijks brandweerpak. Volgens brandweerman Delano Wattimena is dit pak erg hittebestendig en raakt het ook zijn warmte snel kwijt. Geen onbelangrijke eigenschap voor de vrijwilligers die regelmatig voor hete vuren staan. 
© Omroep Zeeland
'Lichter is beter'
Nu gebruiken verschillende posten in Zeeland nog verschillende pakken. Die zijn allemaal erg donker. De lichte kleur van de nieuwe bluspakken is veel beter, volgens Alice Proper van de brandweerpost in Hulst. "Bij branden komen regelmatig gevaarlijke stoffen vrij en die gaan ook in het bluspak zitten. Bij deze lichtere bluspakken zien we beter wanneer ze vuil zijn en dus gewassen moeten worden." Brandweerman Frans de Smit is net zo tevreden over de nieuwe pakken als zijn collega's: "Het is eigenlijk de Mercedes onder de bluspakken."
De kosten
Voor 1.333 mensen worden in totaal 1.686 bluspakken aangeschaft. Het kost de Veiligheidsregio Zeeland ruim 1,4 miljoen euro om de vrijwilligers van nieuwe bluspakken te voorzien. Ook de helmen worden op korte termijn vervangen. Daar loopt de aanbestedingsprocedure nog voor.
Speciale pasavonden
De afgelopen weken hebben alle medewerkers de nieuwe kleding gepast op speciale pasavonden. Begin volgend jaar kan de Zeeuwse brandweer uitrukken in de nieuwe bluspakken.