Zeilen met zijn tweeën over de Zeeuwse baren

Zeilen met zijn tweeën over de Zeeuwse baren
Zeilen met zijn tweeën over de Zeeuwse baren © oz
Deelnemer Sigmund
Deelnemer Sigmund © oz

Schepen gevolgd

VLISSINGEN - De opdrachten krijgen de schippers een uur voor vertrek, en kan varieren van 'vaar een rondje Hooge Platen of een rondje Molenplaat' waarbij de volgende dag een opdracht moet worden uitgevoerd op de Oosterschelde. De zeilschepen worden daarbij gevolgd door Track en Trace, een satelliet volgsysteem. Mede-organisator Willem van Ouwerker: "Met vijf man volgen we de schepen continu, en kunnen we dus zien wat de schepen doen om de opdrachten zo goed en eerlijk mogelijk uit te voeren".

Sigmund

Een grondige kennis van het zeilen, de vaarwateren, het getijde en de weersystemen zijn vereist. Daarnaast zijn de planning en het uithoudingsvermogen van groot belang. Dat weten ook schipper Koert Marinissen en maat Rogier Visser van zeilschip Sigmund, die voor de derde keer meedoen. "Je piekert je weken van te voren al suf over de tevolgen routes, wat voor tij het is, hoeveel wind er staat", zegt schipper Marinissen. Een keer hebben ze gepeddeld om een haven binnen te komen (met de motor varen mag immers niet), maar dat was gelukkig maar een klein stukje zegt de schipper.

Extra punten

Het op tijd finishen is een al hele prestatie. Degene die daarnaast onderweg de meeste extra punten verzamelt door bijvoorbeeld een extra opdracht uitvoert is de winnaar. De finish is zondagmiddag om 15.00 uur in de jachthaven W.S.V. Schelde in Vlissingen.
ITEM Zeeuwse Duotocht