Onderzoek: Zeeuws accent verlaagt je salaris

Onderzoek: Zeeuws accent verlaagt je salaris
Onderzoek: Zeeuws accent verlaagt je salaris Omroep Zeeland (© Rita Toering)
© OZ

Inkomensverschil

OOST-SOUBURG - Het onderzoek is uitgevoerd door hoogleraar Jan van Ours aan de Universiteit van Tilburg. Volgens zijn onderzoek geldt het inkomensverschil vooral voor mannen, hogeropgeleiden en mensen 'uit de verste uithoeken' van het land, zoals Zeeland. Van Ours heeft zijn bevindingen deze week gepresenteerd op een congres, meldt het AD.

Enige oorzaak

Uit het onderzoek blijkt dat het inkomensverschil niet kan worden verklaard door andere factoren, zoals leeftijd, opleidingsniveau of waar iemand woont: in de stad of op het platteland. Het dialect is de enige oorzaak die Van Ours kon vinden.

Dialect

Van Ours is verbaasd over de uitkomst. Hij groeide zelf ook op met een dialect, hij komt van Goeree-Overflakkee. Zo'n 40 procent van alle Nederlanders groeit op met een dialect, maar tot nu toe was er nooit onderzocht of dat effect heeft op de inkomenspositie.

Zwart

Zo'n onderzoek kende Van Ours wel uit Amerika, daar bleek dat iemand die 'zwart' klinkt gemiddeld 12 procent minder verdient dan iemand die klinkt als een blanke. Wat verder opvalt is dat de daadwerkelijke huidskleur er niet toe doet, de manier van praten bepaalt het salaris.

Minder productief

Daarom besloot Van Ours om te onderzoeken of zoiets ook hier speelt. Hij concludeert dat mogelijk vooroordelen en discriminatie meespelen. Maar het is volgens hem ook mogelijk dat dialectsprekers daadwerkelijk minder productief zijn. Zo kan een klantenservicemedewerker met een zwaar accent zich volgens de onderzoeker lastiger verstaanbaar maken dan een collega die accentloos Nederlands spreekt.