'Nog te vroeg voor besluit vervroegen tolvrije tunnel' (video)

'Nog te vroeg voor besluit vervroegen tolvrije tunnel' (video)
'Nog te vroeg voor besluit vervroegen tolvrije tunnel' (video) © OZ
Bierens over tunnel

Vijf jaar eerder

BORSSELE - De VVD stelt dat er ruimte is om de tol misschien wel vijf jaar eerder af te schaffen dan in 2033, zoals nu is afgesproken. Er rijden veel meer voertuigen door de Westerscheldetunnel dan verwacht. Daardoor levert de tol meer geld op dan waarmee rekening was gehouden.

Teruggeven

Provinciale Staten beslissen op 30 september wat er met die meevaller gebeurt. Zeker is dat de meevaller wordt teruggegeven aan de tunnelgebruiker. Het provinciebestuur wil dat doen door de tarieven de komende vier jaar gelijk te houden, in plaats van dat ze elk jaar met 2 procent stijgen.

Enquête

Dat is ook de keuze van de Zeeuwen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Omroep Zeeland. Als de ondervraagde Zeeuwen moeten kiezen, willen ze liever dat de toltarieven nu gelijk blijven dan dat de tunnel twee jaar eerder tolvrij wordt. 
Vijf jaar eerder tolvrij
De VVD vindt het voorstel van het provinciebestuur niet ver genoeg gaan. Die partij ziet ruimte om de tunnel misschien wel vijf jaar eerder tolvrij te maken. Maar dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas is voorzichtiger. Hij wil eerst afwachten voor hoeveel extra verkeer de nieuwe Sloeweg en de nieuwe Tractaat weg gaan zorgen.
Van der Maas over tolvrije tunnel