Zorgen om arbeidsomstandigheden Bax-shop (video)

Zorgen om arbeidsomstandigheden Bax-shop (video)
Zorgen om arbeidsomstandigheden Bax-shop (video) © Omroep Zeeland
Zorgen om personeel Bax-shop
Zorgen om personeel Bax-shop © Omroep Zeeland

Basisafspraken

GOES - "Bij Bax-shop lijken basisafspraken over goed werkgeverschap met voeten te worden getreden", zegt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. "Leidinggevenden intimideren werknemers structureel en er heerst een angstcultuur. Het is daar grondig mis en dat moet veranderen." 
Gesprek
CNV heeft meerdere malen bij Bax-shop aangedrongen op een gesprek met de directie naar aanleiding van meldingen door (oud-) medewerkers van de internetwinkel. Woensdag gaat Huntjens met de directie in gesprek over de inhoud van de verschillende, soms anonieme, meldingen over slechte werkomstandigheden. 
Bax shop personeel Kitty quote 1

Arbo

"Pakketten worden tegen arboregels in verplaatst op grote hoogte en met gevaar voor de werknemers", legt de CNV-bestuurder uit. "Ook worden overuren niet uitbetaald en wordt het personeel langdurig en op een agressieve manier gedwongen om door te werken, ook al zit de werkdag er al ruimschoots op."
Staking
Begin september was de maat vol voor meerdere magazijnmedewerkers. Zonder overleg zouden zij fulltime nachtdiensten moeten gaan draaien. Het werk werd tijdelijk stilgelegd, waarna de stakers naar eigen zeggen op non-actief werden gezet.
Bax shop personeel Kitty quote 2

Afgelopen

Volgens Kitty Huntjens doet het bedrijf zich beter voor dan het is. "Het bedrijf presenteert zich heel modern en flitsend om nieuwe jonge mensen binnen te halen. Een grote groep valt daarvoor, kijkt verder niet waar ze recht op heeft en neemt in eerste instantie genoegen met arbeidsomstandigheden die niet passen bij hoe wij in Nederland met mensen omgaan. Dat moet afgelopen zijn."

Oud-werknemers

De medewerkers van Bax-shop durven niet om openlijk over de problemen te praten. Omroep Zeeland heeft wel met meerdere oud-werknemers gesproken. Die schetsen een beeld van intimidatie, machtsmisbruik en mismanagement. 
Strafbaar
De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, laat weten dat er vooralsnog geen meldingen zijn binnengekomen die aanleiding geven om een onderzoek te starten naar Bax-shop. Mocht CNV Vakmensen melding maken van mogelijk strafbare feiten, dan wordt die melding op dezelfde manier behandeld als andere meldingen.

Schriftelijke reactie

Bax-shop reageert in een schriftelijke verklaring: "Bax-shop laat weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld, deze zaak niet te willen bespreken via de media en afstemming met het CNV, waarvoor reeds vorige week een afspraak is gemaakt door en met het CNV, met vertrouwen tegemoet te zien."

Verbaasd

Bax-shop zegt dus verbaasd te zijn over de klachten van werknemers, maar intern wordt er al langer over geklaagd. Dat blijkt onder meer uit een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers uit 2015, dat in handen is van Omroep Zeeland.