'Personeel is niets waard bij Bax-shop' (video)

'Personeel is niets waard bij Bax-shop' (video)
'Personeel is niets waard bij Bax-shop' (video) © Omroep Zeeland
Bax shop personeel Hein quote 1

Succes

Collega ondernemers en vakbladen komen al jaren superlatieven te kort om het succes van twee broers en hun uit de hand gelopen hobby te beschrijven. Jochanan en Nathanaël Bax maken in een paar jaar tijd hun bedrijf in DJ- en audioproducten groot, met soms een jaarlijkse groei van wel 900 procent en inmiddels meer dan 400 medewerkers.
Groeipijn
Ze winnen prijzen en bedienen sinds dit jaar in zeven talen een groot deel van Europa. Maar, die groei gaat niet zonder pijn. Het is een publiek geheim dat het kraakt en piept achter de moderne gevel van het kantoor op bedrijventerrein De Poel in Goes. Wie zijn oor te luister legt op straat, in het café of in de snackbar in de stad hoort de verhalen. Maar wat is er van waar?
Mislukte managers
Om een beeld te krijgen van wat er nu werkelijk speelt bij Bax-shop, sprak Omroep Zeeland sinds begin dit jaar met verschillende oud-medewerkers die er soms jaren hebben gewerkt. Het levert een beeld op van twee mannen die geboren zijn voor het ondernemerschap, maar jammerlijk zijn mislukt als managers.
Bax-shop personeel
Bax-shop personeel © Omroep Zeeland
Inzet
"Het voelt als werken in een strafkamp." Wie bij Bax-shop werkt moet er rekening mee houden dat volledige inzet wordt verwacht, of zoals op de website van het bedrijf staat; 'Alles voor de klant, alles om muziek te maken.' 'Bax Music zet alle middelen in om klanten gelukkig te maken!' "Logisch, dat zou ik ook van mijn personeel verwachten", zegt een oud-werknemer die inmiddels voor zichzelf is begonnen.
Intimidatie
"
Maar, bij Bax is het personeel niets waard", zegt hij. Overwerken zonder dat er een vergoeding tegenover staat is regel en het personeel mag pas naar huis als werk af is, ook al is de werkdag ruimschoots voorbij. “Wil je toch eerder weg, dan krijg je van één van de directeuren waar iedereen bij is te horen dat je het bedrijf in de steek laat.”
Ondernemers
“Het zijn rasechte ondernemers”, zegt Hein Balkenende. “Maar, als managers zitten ze nog in de luiers.” Als voormalig hoofd verkooptraining bij Bax-shop is Balkenende de enige die openlijk met Omroep Zeeland durft te praten. Hij moest vanaf 2015 de verkoopafdeling van het bedrijf klaarmaken voor de toekomst.
Oud-hoofd verkooptraining Bax-shop doet boekje open
Oud-hoofd verkooptraining Bax-shop doet boekje open © Omroep Zeeland
Werk
"Het bedrijf moest aan de hoogste Europese standaarden gaan voldoen", legt Balkenende uit. "Daarin spelen arbeidsomstandigheden en cao-afspraken een grote rol. Er moest veel veranderen, want er wordt bij Bax-shop onvoldoende stilgestaan bij wat het betekent om mensen aan te sturen en hoeveel mensen je precies nodig hebt om bepaald werk te kunnen doen."
Onvoldoende mensen
Als voorbeeld noemt Balkenende een nieuwe Engelse website, die er koste wat kost moest komen. "Maar, de directeuren houden geen rekening met de gevolgen. Want een nieuwe website betekent meer verkeer, meer bestellingen en daar heb je wel voldoende mensen voor nodig." En die waren en zijn er niet.
Bax shop personeel Hein quote 2
Hoge werkdruk
Volgens betrokkenen zijn belangrijke afdelingen namelijk structureel onderbezet. De werkdruk is hierdoor erg hoog en personeel van het kantoor moet soms letterlijk op naaldhakken bijspringen in het magazijn om bestellingen op tijd te laten vertrekken. Nieuw personeel komt wel, maar zelden worden tijdelijke contracten verlengd.
Verloop
"
Elke keer geven ze losse contracten en alleen voor korte periodes", vertelt een oud-copywriter die producten moest beschrijven voor de website. "Je krijgt het gevoel dat als je de directeuren niet bevalt, of het werk op is, ze je gewoon buiten zetten. Op mijn positie hebben sinds mijn vertrek al zeker vier verschillende mensen gezeten."
Kwaliteit
Het enorme personeelsverloop doet de kwaliteit van het werk geen goed. "Er zitten daar soms copywriters die geen enkel verstand hebben van de producten die ze moeten beoordelen", vertelt de oud-copywriter. "Als kenner lach je je lul uit je broek, ze schrijven termen als 'sprankelend geluid' van een bepaald type bekken. Echte kenners weten dat dat onzin is."
Magazijn
Maar de grootste fouten maakt Bax-shop in het magazijn en het distributiecentrum, vindt Kitty Huntjens van vakbond CNV Vakmensen. "Pakketten worden tegen arboregels in verplaatst op grote hoogte en met gevaar voor de werknemers" legt de CNV-bestuurder uit. "Ook worden overuren niet uitbetaald en wordt het personeel langdurig en op een agressieve manier gedwongen om door te werken, ook al zit de werkdag er al ruimschoots op."
Magazijnmedewerker Bax-shop vertelt
Magazijnmedewerker Bax-shop vertelt © Omroep Zeeland
Afblaffen
Bij de vakbond hebben verschillende medewerkers van Bax-shop geklaagd. Een oud-magazijnmedewerker vertelt tegen Omroep Zeeland: “Je wordt bij het kleinste foutje al afgeblaft, moet veel meer tillen dan verantwoord is en rijden met een heftruck zonder rijbewijs is doodnormaal.”
Rapaat
In 2014 richtten de gebroeders Bax een nieuwe bedrijf op om het magazijn en de distributie van artikelen in onder te brengen. “Personeel dat eerst voor Bax-shop werkte is overgeplaatst naar Rapaat Logistics en werkt daar voor minder geld en zonder fatsoenlijke cao”, zegt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen.
Geen tegenspraak
Het is volgens Hein Balkenende exemplarisch voor hoe het bedrijf gerund wordt. “Ze zijn niet bereid om te investeren in het personeel, terwijl het geld er wel is”, zegt hij. “Ik en een collega probeerden dat te veranderen, maar Jochanan Bax is van de twee directeuren diegene die alles bepaalt en geen tegenspraak kan verdragen.”
Bax shop personeel Hein quote 3
Orde op zaken
"We adviseerden om ruim 7 miljoen euro uit te trekken om orde op zaken te stellen, want het moest anders." Maar, dat weigert Bax. Na een jaar kunnen Balkenende en zijn collega vertrekken.
Omvallen
"Het is doodzonde wat de directeuren het bedrijf aandoen", zegt Balkenende hoofdschuddend. "Het moet op hun manier en iedereen die anders denkt kan vertrekken. Het bedrijf is ziek en als er niets veranderd dan valt het vroeg of laat om."
Reactie Bax-shop
Ondanks herhaaldelijk verzoek, reageert de directie van Bax-shop niet voor camera. Het blijft bij de volgende schriftelijke verklaring: "Bax-shop is verbaasd over het feit dat Omroep Zeeland zich laat leiden door oud-medewerkers die zich negatief uitlaten over de werksfeer binnen het bedrijf. Bax-shop herkent zich niet in de weergegeven verwijten en stellingen. Voor Bax-shop zijn de ruim 400 medewerkers van waarde. Zij maken mede de groei van de onderneming mogelijk. Het bedrijf weet zich afhankelijk van gedreven medewerkers met veerkracht. Bax-shop ziet het overleg met het CNV met vertrouwen tegemoet."

Verbaasd

Bax-shop zegt dus verbaasd te zijn over de klachten van werknemers, maar intern wordt er al langer over geklaagd. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers uit 2015, dat in handen is van Omroep Zeeland.