Tweede Kamer: kabinet schiet op met hulp aan Zeeland

Tweede Kamer: kabinet schiet op met hulp aan Zeeland
Tweede Kamer: kabinet schiet op met hulp aan Zeeland © OZ
© Edwtie

Balkenende

DEN HAAG - De motie is ingediend door SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en ondertekend door PvdA, CDA en ChristenUnie. De vier partijen zijn samen goed voor 57 zetels. Met de motie roepen de partijen het kabinet op om snel afspraken te maken met de provincie Zeeland over steun bij de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Balkenende. Ook moet snel duidelijk worden hoeveel geld het kabinet vrijmaakt voor 

— Elbert Dijkgraaf (@elbertdijkgraaf)
">
Geen pot met geld
In een reactie zei premier Rutte dat er op dit moment geen pot met geld voor Zeeland is. Wel beloofde hij de Kamer te informeren over de uitkomsten van het overleg met Zeeland. SGP-leider Van der Staaij benadrukte dat hij met zijn motie niet het onmogelijke vraagt. Wel wil hij haast omdat anders de mogelijkheden voor dit kabinet om Zeeland te helpen steeds beperkter worden. In maart 2017 zijn er namelijk verkiezingen.

Zeeuwse economie

Oud-premier Balkenende kreeg eind vorig jaar de opdracht van het kabinet om in beeld te brengen wat er nodig is om de Zeeuwse economie te versterken. Aanleiding voor het instellen van de commissie Balkenende was het verdwijnen van honderden banen, onder meer door faillissementen van Zalco en Thermphos en bezuinigingen in de zorg.
Kerncentrale
Maar er staan nog steeds honderden banen op de tocht. Energiebedrijf Delta moet splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. Bovendien draait de kerncentrale in Borssele vanwege de lage energieprijzen met een verlies van tientallen miljoenen per jaar.
Universiteit
Zeeland heeft plannen gemaakt om de economie te versterken. Zo wil de provincie met Campus Zeeland het beroepsonderwijs afstemmen op de wensen van het bedrijfsleven. Onderdeel van Campus Zeeland is het plan voor een tweede technisch university college in Middelburg. Balkenende stelde dat het kabinet Zeeland moet helpen bij de plannen voor campus Zeeland, waar in totaal 84 miljoen euro voor nodig is.
Zeeuwse belangen
Voor al die zaken lobbyen het provinciebestuur en de Zeeuwse Tweede Kamerleden al maanden bij het kabinet. Ook afgelopen week tijdens het Prinsjesfestival heeft de Zeeuwse politiek geen kans onbenut gelaten om op te komen voor de belangen van Zeeland. Eerste succes De motie die nu in de Tweede Kamer is ingediend, kan worden gezien als het eerste succes van de Zeeuwse lobby tijdens het Prinsjesfestival.