Zeeuws-Vlaanderen 48 uur zonder stroom bij grote storing

Zeeuws-Vlaanderen 48 uur zonder stroom bij grote storing
Zeeuws-Vlaanderen 48 uur zonder stroom bij grote storing © Fennie - FLickr / CC BY-NC-ND 2.0
© oz

Kabelbreuk

BORSELE - Naast de twee hoofdkabels van 150.000 volt liep er tot 2015 ook een back-up van 50.000 volt onder de Westerschelde door. Die moest nog meegaan tot 2020, maar door beschadigingen werkt die 50 kV-verbinding sinds vorig jaar niet meer. Als beide hoofdkabels door een storing wegvallen, duurt het minstens 48 uur voor de stroomvoorziening weer kan worden hersteld. 

Geen onderhoud

Elektriciteitsbedrijf Tennet werkt al sinds de kabelbreuk van vorig jaar aan een oplossing. Volgens het bedrijf is de kans op het scenario van een dagenlange stroomstoring door problemen met beide hoofdkabels erg klein. Een groter probleem is volgens het bedrijf dat er geen onderhoud kan worden gepleegd.

Wet

Wanneer één van de twee kabels eruit ligt voor onderhoud en er een probleem ontstaat in de andere kabel, dan zit Zeeuws-Vlaanderen zonder stroom. Daarom is er in de wet vastgelegd dat er altijd een back-up moet zijn voor dit soort gevallen. Nu de 50 kV-verbinding is weggevallen mag Tennet dus geen onderhoud plegen van de wet.

Bezwaren

Tennet wil het probleem oplossen door de kabels onder de Westerschelde anders te organiseren. Het probleem met het wegvallen van de back-up is nu naar buiten gekomen door bezwaren van de gemeente Borsele tegen de door Tennet voorgestelde oplossing.
'Niet blij'
Volgens wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele heeft die reorganisatie van de bekabeling grote gevolgen voor zijn gemeente. "Die moet dan vervolgens vanuit Terneuzen verbonden worden met Westdorpe, en ook via Ellewoutsdijk naar Goes toe via een extra tracé dwars door Borsele. Daar ben ik niet blij mee."
VORK 150kv

Combineren

De wethouder wil niet dat er zomaar een nieuw tracé wordt aangelegd, en dat er goed wordt gekeken of bestaande verbindingen kunnen worden gebruikt voor het herstellen van de verbinding. Tennet laat in een reactie weten dat dit mogelijk is, maar dat het dan wel duurder uitvalt.