Hofleverancier, een eretitel om trots op te zijn (video)

Hofleverancier, een eretitel om trots op te zijn (video)
Hofleverancier, een eretitel om trots op te zijn (video) © oz
© oz

Wapenschild

OOST-SOUBURG - Slager Dennis Gillissen in Vlissingen wordt vaak aangesproken op het wapenschild dat lekker in het zicht aan de muur hangt achter de toonbank. Met trots vertelt hij dan dat hij de achtste generatie slager is.
hofleveranciers internet

Geen brood

Bij bakkerij Goethals uit Schoondijke prijkt het wapenschild sinds 2010 op de muur buiten de winkel, zodat iedereen op de Dorpsstraat het kan zien. Zijn bedrijf bestaat 182 jaar, maar het einde is in zicht. Zijn zoon heeft aangegeven dat hij geen brood ziet in overname van de zaak.
hofleverancier bakkerij

Stevige salarissen

Rond de Tweede Wereldoorlog telde Zeeland meer hofleveranciers. Alleen al in Middelburg zaten er toen ongeveer twintig, zegt Toon Franken van het Zeeuwse Archief. "Middelburg was toen meer nog dan nu de belangrijkste stad van Zeeland. Daar woonden veel ambtenaren met stevige salarissen. Hun vrouwen hadden geld om dure kleding en exquise etenswaren te kopen. Dat trok luxueuze winkels aan en dat zijn vaak bedrijven die in aanmerking komen voor het predicaat hofleverancier." 

Regels

De meeste hofleveranciers zijn uit Zeeland verdwenen, doordat familiebedrijfjes niet werden voortgezet of werden overgenomen door grotere bedrijven. Sinds 1989 is het moeilijker om hofleverancier te worden. Koningin Beatrix paste toen de regels aan. Zij voerde in dat een bedrijf minstens honderd jaar moet bestaan en ze zorgde ervoor dat de controle op naam en faam van een bedrijf verscherpt werd. 

kaartje

De Zeeuwse hofleveranciers zijn:
- Van de Bilt Zaden en Vlas - Sluiskil
- De Schrijver Vastgoedonderhoud - Kloosterzande
- Fabery de Jonge, Juweliersbedrijf - Goes
- Frans Gillissen, Slagerij - Vlissingen
- Goethals, Bakkerij - Schoondijke
- Jurry Projects, Bedrijfsinrichting - Terneuzen
- Risseeuw, Bakkerij - Zaamslag
- Van der Straaten, Aannemingsbedrijf - Hansweert
- Tack's, Schilders & Afwerkingsbedrijf - Cadzand
- Boogert, Bouwbedrijf - Oosterland