'Stormvloedkering had er nooit mogen komen' (video)

'Stormvloedkering had er nooit mogen komen' (video)
'Stormvloedkering had er nooit mogen komen' (video) © Paul de Schipper
Stormvloedkering

Dooie vissen

NEELTJE JANS - Paul de Schipper (1952) groeide op in Yerseke. In zijn jonge jaren wordt er hard gewerkt aan de Deltawerken. Om zo Zeeland na de ramp in 1953 beter te beschermen tegen het water. Het plan is om de Oosterschelde volledig af te sluiten. De Schipper en zijn vrienden zijn daar fel op tegen. De Schipper: "De Oosterschelde was ons leven. Ik had de gevolgen van het afsluiten van De Grevelingen gezien. De gescheurde slikken, dooie vissen en krabben. Alles was kapot. De Oosterschelde was ten dode opgeschreven en dat mocht niet gebeuren."
© Paul de Schipper
Aktiegroep
De vrienden komen in opstand en richtten de 'Aktiegroep Oosterschelde Open' op. De groep wil geen dichte dam, maar een dijkverhoging. Zodat  flora en fauna behouden bleven. In Zeeland stuitten ze op veel weerstand. De Schipper: "De Ramp lag nog vers in ieders geheugen. Overal waar we kwamen keer keken die 1836 doden over onze schouders mee. " Buiten de provincie werden de vrienden wel gehoord en via berichten in de media bereikten ze Den Haag.
Afsluitbare dijk
De politiek bleek gevoelig voor de protesten en stelde een onderzoek in. Ondertussen werd het werk in de Oosterschelde stilgelegd. Het kabinet kwam met een alternatief: een afsluitbare dijk. Die dijk zou zes keer zo duur zijn als het oorspronkelijke plan. De hele wereld kijkt met bewondering naar het indrukwekkend bouwwerk. Maar in Yerseke werd er toen en ook nu geen feest gevierd. "We hebben nooit het gevoel gehad dat we hebben gewonnen. " zegt De Schipper.
'Dat ding'
De Schipper is dus nog altijd niet blij met 'dat ding' zoals hij de kering steevast blijft noemen. "Als ik vroeger ging vissen, haalde ik zo een emmer vol vis boven. Nu moet je blij zijn als je een klein garnaaltje vangt. Alles is weg, er is niets meer." De Schipper schreef er een boek over.