'In het asielzoekerscentrum is het altijd open dag' (video)

'In het asielzoekerscentrum is het altijd open dag' (video)
'In het asielzoekerscentrum is het altijd open dag' (video) © OZ
Open dag AZCs 1

Weerstand

GOES - De opvang van asielzoekers kwam de afgelopen anderhalf jaar volop in het nieuws. Vooral de weerstand tegen de komst van nieuwe opvangcentra kwam vaak aan bod. Juist daarom worden deze open dagen gehouden, om iedereen de kans te geven om zelf te zien hoe het eraan toegaat achter de hekken.

Welkom

Maar volgens de asielzoekers en de vrijwilligers blijft het niet bij deze jaarlijkse open dag. Eigenlijk is iedereen altijd van harte welkom om langs te komen. "Het is hier altijd open dag", zegt een van de bewoners van het Goese azc.

Verhalen

De bezoekers kregen een rondleiding over het terrein op industrieterrein De Poel en een inkijkje de onderkomens van de asielzoekers. De open dag werd omlijst met muziek en hapjes uit de thuislanden van de vluchtelingen. Maar wat veel bezoekers waarschijnlijk het meeste zal bijblijven is de verhalen van de asielzoekers zelf.
Open dag AZCs 2

Afgewezen

Het centrum in Goes is een zogeheten gezinslocatie. Dat betekent dat er alleen gezinnen worden opgevangen met minderjarige kinderen. Voor een deel van hen is het asielverzoek al afgewezen. Maar omdat de Hoge Raad heeft bepaald dat kinderen niet op straat gezet mogen worden, dus worden de gezinnen met minderjarige kinderen opgevangen in centra zoals die in Goes.

Minder vrolijk

Hoewel de sfeer er op de open dag goed in zat, is het volgens vrijwilliger Julia de Wit in het azc ook vaak minder vrolijk. "Er is hier ook veel somberheid en depressie. Mensen die weten dat ze weg moeten en hier wachten tot ze worden uitgezet. Die moet je soms uit hun bed halen om iets te doen. Dat is soms echt schrijnend."

Uitgescholden

Tijdens protesten tegen de komst van een azc bij 's-Gravenpolder werd ze in het bijzijn van de verslaggever van Omroep Zeeland nog uitgescholden voor landverrader, omdat zij zich wél voor het nieuwe azc uitsprak. De opvang kwam er niet, maar de weerstand is er nog steeds. 
ITEM Open dag AZCs bekende

'Dankbaar en gastvrij'

"Ik hoop dat mensen die dat soort dingen roepen ook eens een keer komen kijken bij deze open dag", zegt De Wit. "Dan zie je dat dit gewoon mensen zijn zoals jij en ik, dankbaar en gastvrij. Daarom is het ook zo goed dat deze open dagen gehouden worden."

Traditie

Vorig jaar werd de landelijke open dag voor het eerst gehouden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Stichting Vluchtelingenwerk willen er een jaarlijkse traditie van maken.
De open dag was vrijdag al het onderwerp van gesprek in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. Te gast waren de Middelburgse wethouder Chris Dekker en Ko de Visser teamleider VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland. Het hele gesprek is hier te beluisteren.
ZK open dag azc

Oudste

De Goese opvanglocatie is de oudste van Zeeland. Het azc is in 2011 in gebruik genomen. Er kunnen 300 vluchtelingen worden opgevangen. Het andere Zeeuwse azc zit in Middelburg. Dat zit in het voormalige verzorgingshuis Swerf-Rust en is geopend in 2015. Daar kunnen 330 mensen worden gehuisvest.

Geen asielzoekers meer

Er is nog een derde azc in Zeeland, op het vakantiepark Marina Beach bij Hoek. Die is net als het azc in Middelburg in 2015 in gebruik genomen, maar daar zitten geen asielzoekers meer en de opvang gaat in december sluiten. Daarom deed de opvanglocatie in Marina Beach bij Hoek zaterdag niet mee met de open dag.