Geratel en geknal bij 'aanval' vliegveld Midden-Zeeland (video)

Geratel en geknal bij 'aanval' vliegveld Midden-Zeeland (video)
Geratel en geknal bij 'aanval' vliegveld Midden-Zeeland (video) © OZ
Start militaire oefening

Gebulder

ARNEMUIDEN - Bij de oefening in Zeeland komen honderden militairen in actie. De 'aanval' vindt plaats over land én vanuit de lucht. Ondanks al het gebulder van het geschut van helikopters en andere voertuigen en het geratel van de geweren van de soldaten op de grond, vliegen de kogels niet in het rond. Er wordt alleen oefenmunitie gebruikt.

Duitsers en Amerikanen

Naast Nederlandse soldaten doen ook Duitsers en Amerikanen mee aan de oefening. Het gaat om parachutisten van de Duitse Division Schnelle Kräfte en eenheden van de Amerikaanse 82nd Airborne Division
Militairen schuilen naast vliegveld Midden-Zeeland
Militairen schuilen naast vliegveld Midden-Zeeland © OZ

Internationale samenwerking

Het doel van de oefening is om te leren hoe je het beste militaire doelwitten, maar ook burgerdoelen kunt veroveren. Tijdens de internationale operatie oefenen de militairen situaties die ze ook in het veld zullen tegenkomen, zoals in Afghanistan, Mali en Irak. 

Samenwerking

Centraal staat de samenwerking tussen de militairen van de landmacht en de vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht. Bij de oefening vervult één legeronderdeel een hoofdrol: het regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Deze moeten bij de oefening een certificaat zien te behalen voor inzet op dit niveau.

— Floris Prenger (@florisprenger)
">

Deze hele week

De operatie Falcon Autumn duurt nog tot 7 oktober. De eerste dagen wordt er nog geoefend op Walcheren en rondom Woensdrecht, daarna gaat de oefening verder op de Veluwe.

Gewaarschuwd

De oefening werd vorige week aangekondigd. De bewoners van de omliggende gebieden werden toen al gewaarschuwd dat het geknal en de laagvliegende helikopters voor geluidsoverlast kunnen zorgen. Zoals in 's-Heerenhoek, waar dinsdagochtend de ene na de andere helikopter overvloog.

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">

Klachten

De oefening is volgens Defensie goed voorbereid. Toch kunnen omwonenden klachten hebben over bijvoorbeeld de vliegbewegingen. Die kunnen hier worden ingediend.
Militair bij oefening vliegveld Midden-Zeeland
Militair bij oefening vliegveld Midden-Zeeland © OZ