Zeeuwse vrouwen in de bijstand krijgen hulp van Kracht on Tour

Zeeuwse vrouwen in de bijstand krijgen hulp van Kracht on Tour
Zeeuwse vrouwen in de bijstand krijgen hulp van Kracht on Tour © OZ
© OZ

Op eigen benen

AXEL - De campagne Kracht on Tour is opgezet door minister Jet Bussemaker, die ook in Goes aanwezig zal zijn om de vrouwen te motiveren aan hun financiële zelfstandigheid te werken. Ook het Zeeuwse bedrijfsleven komt de vrouwen tegemoet met flexibele werktijden en zogenaamde 'deals'. Vrouwen kunnen één dag stage lopen bij bijvoorbeeld ICT-bedrijven, ABN-AMRO, de Zuidhoek in Zierikzee en Omroep Zeeland.
Van werkende moeder naar bijstandsmoeder
Een van de rolmodellen die tijdens de bijeenkomst in Goes haar verhaal zal vertellen, is Diane Bakker uit Axel. Diane kwam drie jaar geleden in de WW terecht, omdat het bedrijf waar zij werkte failliet ging. Omdat zij haar hele leven gewerkt had, ging zij als vanzelfsprekend meteen op zoek naar een nieuwe baan. Dat bleek moeilijker dan zij had gedacht.
Kracht on tour

Financiële zorgen

Na twee jaar moest ze gebruikmaken van een bijstandsuitkering. Dat betekende voor Diane en haar kinderen nog meer bezuinigen. "Je gaat anders boodschappen doen. Je wordt kritischer op de prijs natuurlijk", zegt ze. Uiteindelijk kwam de Axelse terecht bij de voedselbank, want rekeningen betalen ging niet altijd. "Ik heb wel echt serieuze achterstanden gehad en dan wordt je bang van elk telefoontje."

Doorgaan

Bij de pakken neerzitten was niets voor Diane. Ze heeft van alles gedaan om toch wat geld binnen te brengen. "Ik heb vakantiehuisjes schoongemaakt en de krant rondgebracht om toch aan geld te komen, maar het was allemaal tijdelijk en niet echt wat ik zocht", vertelt ze. Tot afgelopen juni, want toen kwam het uitzendbureau ineens met een interessante vacature voor een baan als copywriter.
Kracht on tour

Weer bovenop

Het sollicitatiegesprek ging goed en Diane kon meteen aan de slag. "Dan is in één dag je leven ineens weer veranderd. Je hebt eigenlijk maar één kansje nodig om er weer bovenop te komen", zegt ze lachend.

'Kansjes pakken'

Inmiddels gaat het financieel weer beter met haar en wil ze iedereen die in zo'n zelfde situatie zit een hart onder de riem steken. "Het kan goed komen, kijk naar mij. Mij is het ook gelukt. Je moet de kansen pakken als je ze ziet", besluit ze.
kracht on tour