'Mijn siliconenborsten kwamen er helemaal kapot uit' (video)

'Mijn siliconenborsten kwamen er helemaal kapot uit' (video)
'Mijn siliconenborsten kwamen er helemaal kapot uit' (video) © Omroep Zeeland
Borstimplantaten

Vage klachten

COLIJNSPLAAT - Na een operatie aan een goedaardig gezwel in haar borst, besloot Andrea Moerdijk in 2002 siliconenborsten te nemen. Terugkijkend kreeg ze vanaf dat moment allerlei vage klachten. "Ik was voortdurend futloos en moe, maar ik dacht dat het door het harde werken kwam."
PIP-implantaten
Tien jaar lang worstelt Andrea met allerlei vage klachten waarvan de oorzaak onduidelijk is. Dan wordt ze in 2012 ineens gebeld. Ze blijkt PIP-implantaten te hebben, die er onmiddellijk uit moeten.
© omroep zeeland

Rondzwervende siliconen

De siliconen die in Andrea's lichaam rondzwerven, zorgen nog altijd voor veel ellende. "Ik heb 24 uur per dag begeleiding nodig, gelukkig kan mijn man dat doen. Ik kan niet alleen naar het toilet of naar bed. Ook m'n geheugen gaat achteruit. Ik weet 's avonds niet meer wat ik gezegd of gegeten heb. Allemaal door die siliconen." 
Meldpunt Klachten Siliconen 
Hoewel Andrea ziet dat er ook vrouwen zijn die helemaal geen klachten hebben na het laten plaatsen van borstimplantaten, gaat het volgens haar te vaak fout. "Door de verhalen op het forum van Meldpunt Klachten Siliconen weet ik dat ik niet de enige ben die zo ziek is geworden van deze implantaten."
© Omroep Zeeland

Genieten van de kleine dingen

Ondanks alle ellende die de lekkende siliconenborsten hebben veroorzaakt, probeert Andrea te genieten van de kleine dingen. Sinds 2012 woont ze met haar man en zoon in Colijnsplaat na jaren in de Randstad te hebben gewoond. "Heerlijk. Weg van het gejaagde leven in de stad."
Onderzoek naar klachten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakte onlangs bekend onderzoek te gaan doen naar de lichamelijke klachten bij zo'n tweehonderd vrouwen met borstimplantaten. "We zien dat veel vrouwen klachten hebben na het inbrengen van een siliconen implantaat. Het doel van ons onderzoek is te kijken of er trends te ontdekken zijn in de signalen van vrouwen.", zo zei hoofdinspecteur Hans Schoo eerder bij de NOS.