Stakende schilders worden bedreigd met ontslag

Stakende schilders worden bedreigd met ontslag
Stakende schilders worden bedreigd met ontslag © OZ
Werkbus en voorgevel van schildersbedrijf Schults Terneuzen
Werkbus en voorgevel van schildersbedrijf Schults Terneuzen © OZ
ZIERIKZEE - Brief voor stakers
In Zeeland staken twaalf werknemers van schildersbedrijf Schults in Zierikzee. Zij hebben onder meer een 'intimiderende brief' ontvangen van het Zierikzeese bedrijf, vertelt actiecoördinator Dick Koerselman van de FNV. Hij vindt het een kwalijke zaak dat er gedreigd wordt met ontslag. "Dan moet je sterk in je schoenen staan om alsnog te gaan staken."
FNV over schilders

Belachelijk

De directeur van het Zierikzeese schildersbedrijf, Hans Schults, vindt het belachelijk dat er wordt gestaakt. Volgens hem is aan alle eisen van de vakbonden voldaan en zijn de vakbonden over nutteloze details aan het protesteren. Hij vindt dat de vakbonden een vertekend beeld schetsen van de situatie naar de werknemers toe.
Gevolgen voor stakers
Schults bevestigt dat hij de brief verstuurd heeft, per e-mail. In de brief, die ook in handen is van Omroep Zeeland, staat dat stakende schilders na een schriftelijke waarschuwing ontslagen kunnen worden. De directeur van het bedrijf laat desgevraagd weten dat het inderdaad gevolgen kan hebben voor de schilders als ze blijven staken. 
ITEM schilders staken

Actie tegen akkoord

De stakingen begonnen afgelopen vrijdag. Schilders die lid zijn van FNV hebben sinds die dag het werk neergelegd om te protesteren tegen een akkoord dat is gesloten tussen ondernemersorganisatie OnderhoudNL en LBV, de Landelijke Belangen Vereniging.
Niet acceptabel
Dat akkoord vindt de vakbond FNV niet acceptabel. De LBV heeft door dat akkoord een bod geaccepteerd dat tot twee keer toe door de vakbonden is afgewezen. Naast het FNV sluit ook de vakbond CNV zich nu aan bij de staking."Moreel verwerpelijk", zo noemt Koerselman het gesloten akkoord. "Het is slecht voor de branche, maar vooral voor de schilders." Het eindbod dat op tafel lag is al twee keer geweigerd door zowel de FNV als het CNV. 
© Omroep Zeeland / Flickr
Op gang komen
Op dit moment staken landelijk 120 schilders in achttien bedrijven. In Zeeland hebben tot nu toe twaalf werknemers van Schults gestaakt, maar dat worden er snel meer, denkt Koerselman. "Landelijk verdubbelt het aantal stakers iedere dag. We zijn ook pas net begonnen met de stakingen, dus dat moet nog echt op gang komen."
'Goede wil'
Dinsdag hebben de Zeeuwse schilders tussendoor één dag niet gestaakt. "Dat is ook om van onze kant de goede wil te tonen", legt Koerselman uit. Woensdag hebben ze de staking weer hervat.