Grond nieuwe sluis Terneuzen geeft geheimen prijs (video)

Grond nieuwe sluis Terneuzen geeft geheimen prijs (video)
Grond nieuwe sluis Terneuzen geeft geheimen prijs (video) © oz
Opgravingen nieuwe sluis 1

Bijzonder

TERNEUZEN - Geoloog Peter Vos is opgetogen over de werkzaamheden. De manier waarop de boringen worden gedaan zijn volgens hem bijzonder: "Nergens wordt er zoveel grond naar boven gehaald als hier." De grond wordt afgevoerd in grote witte zakken en naar een zeefinstallatie gebracht. Wat er vervolgens overblijft, wordt gedroogd en in een gebouwtje verderop uitgezocht. 
© oz

Gevonden

De omgeving van Terneuzen was in de steentijd een samenraapsel van stroompjes, meertjes en stukken grond. Er liepen reuzeherten en mammoeten rond. Veel later ontstond er oerbos. Inmiddels zijn de bewijzen al binnen. Vuursteentjes en andere werktuigen duiden op de aanwezigheid van mensen in het Steentijdperk. Archeoloog Machteld Bats heeft onderzoek gedaan bij het busstation van Terneuzen. Daar werd bij eerdere opgravingen een stukje aardewerk gevonden. 
© oz
Geen bewijzen
Vooralsnog heeft Bats geen hard bewijs gevonden dat er in de steentijd mensen rondliepen bij Terneuzen. Wel zijn er enkele stukken vuursteen gevonden die nieuwe aanwijzingen kunnen gegeven. Specialisten moeten deze stukken onderzoeken voordat er conclusies aan verbonden kunnen worden. 

Gericht


Volgend jaar gaat er echt gegraven worden zodat de zeesluis kan worden aangelegd. Met alle bewijzen die nu worden verzameld kunnen de archeologen dan gericht op zoeken naar meer restanten uit de steentijd. .